Lluís Cabrera
Lluís Cabrera

Lluís Cabrera, músic i fundador del Taller de Músics de Barcelona, a "Arrelats"

Diumenge, a les 22.30, a TV3, "Arrelats" viatja a Arbuniel (Jaén), el poble natal de Lluís Cabrera, per entendre la passió amb què aquest visionari del jazz i el flamenc catalans viu la música i Catalunya.

Lluís Cabrera és conegut com una de les persones que més han fet per la música sense haver pujat a un escenari. Ha contribuït a fer que el flamenc que duia a l'ànima des de petit tingui una marca a Catalunya i al món. És promotor musical i fundador del Taller de Músics de Barcelona, l'escola que ha catapultat arreu el jazz i el flamenc catalans amb un prestigi indiscutible.

La història de Lluís Cabrera és la dels milers d'andalusos que a la dècada dels 60 van haver de deixar el seu poble i emigrar a Catalunya per forjar-se un futur millor. D'aquest èxode vital i del mestissatge entre les dues cultures que han forjat la seva identitat neix la seva manera d'entendre la música, la cultura en general i el seu pensament polític. Cabrera se sent separatista, català i andalús: "No és ni per trencar vincles familiars, ni trencar vincles d'amistat, ni trencar vincles culturals, ni trencar vincles de les coses que tenim en comú. És una qüestió d'anar en contra d'un estat que crec que oprimeix Catalunya i oprimeix Andalusia".

En el seu viatge a les arrels, Lluís Cabrera recorda un dels seus grans amics, el mític "cantaor" de flamenc ja desaparegut Enrique Morente, i es retroba amb la família. Amb els seus cosins debat sobre les raons del seu pensament polític i recorda com va viure l'activisme i la lluita veïnal a Nou Barris. El seu caràcter inquiet i lluitador va convertir Cabrera en un activista polític i social molt actiu. Per a ell, aquella rebel·lia era la conseqüència de viure cada dia en un entorn pobre i abandonat, una Barcelona marginada molt diferent de la que havia imaginat. Un dels moviments veïnals que més recorda és la festa de les 30 hores, un acte que va originar el naixement de l'Ateneu Popular a Nou Barris i que el va introduir en el món de l'espectacle. Va canviar l'activisme social pel cultural i, des de llavors, la música es va convertir en el motor de la seva vida.

Dos anys després d'aquell moviment, Cabrera funda al Raval el Taller de Músics, on va traslladar la seva filosofia d'activista compromès i es va proposar que l'escola eliminés barreres socials i culturals. En més de trenta-cinc anys d'existència, l'escola s'ha convertit en un dels grans referents del panorama musical català en què han treballat grans figures del jazz i del flamenc com Max Roach, Mayte Martín o Kiko Veneno. Al Taller Lluís Cabrera es retroba amb el que va ser un dels seus alumnes més avantatjats i que ara hi fa de professor, l'exlíder de Radio Futura Santiago Auserón: "El Taller m'ha ensenyat una espècie de fraternitat, i sobretot la mobilitat entre els generes i entre generacions".

"Arrelats" és una producció de TV3 amb la col·laboració de Mediapro que s'emet els diumenges a la nit.

tv3.cat/arrelats 
facebook.com/arrelatsTV3
twitter.com/arrelatsTV3

Anar al contingut