Joan Carles Peris
DIMARTS, A LES 23.25

"Llatinoamèrica en moviment" a "Món"

Demà, a les 23.25, "Llatinoamèrica en moviment", del programa de la secció Internacional de TV3 "Món", dirigit i presentat per Joan Carles Peris, es fixarà en alguns països llatinoamericans que, durant aquest any, han estat constantment en moviments de canvis.

Abans, a les 21.55, TV3 recupera "La filharmònica de l'abocador" a "Sense ficció", una agrupació musical del Paraguai que toca amb instruments fets de materials de les escombraries. El multipremiat i emotiu documental parla d'una història sobre el poder transformador de la música en un entorn de pobresa i contaminació ambiental.

Nombrosos països de l'Amèrica Llatina es troben immersos en processos de canvis polítics i convulsions socials. Es pot considerar que el continent estigui virant cap alguna direcció? Si observem el que està passant en cada país, ens adonem que les dinàmiques nacionals determinen els esdeveniments. "Món" es fixarà en alguns d'aquests països on, durant aquest any, s'estan observant moviments de canvi.

A Nicaragua, es buscaran les claus de la revolta que ha portat bona part de la població a donar l'esquena al sandinisme al poder, encarnat en el president Daniel Ortega i la seva dona, la videpresidenta Rosario Murillo. És una conspiració inspirada pels Estats Units i la dreta, com diu l'oficialisme nicaragüenc? O és la reacció popular contra un govern que busca perpetuar-se i que ha traït els postulats progressistes que van portar-lo al poder, com diuen els joves que resisteixen al carrer a la policia i les forces parapolicials?

El programa viatja a Veneçuela, per intentar comprendre els mecanismes econòmics que mantenen el país en una situació insostenible. Amb una hiperinflació que pot arribar a un milió per cent, amb escassedat creixent de productes bàsics i la inseguretat i la violència instal·lats als carrers, la població es debat per la supervivència sota un règim, el de Maduro, que denuncia un assetjament internacional des de fa anys.

Dos nous presidents generen expectatives en dos dels gegants del continent: Andrés Manuel López Obrador a Mèxic i Ivan Duque, a Colòmbia. El primer marca un gir a l'esquerra i promet vents de canvi en la política d'un país on la corrupció, el narcotràfic i les desigualtats han arribat a infiltrar-se durant dècades en els engranatges de l'estat. La violència estructural hi té moltes manifestacions. "Món" analitzarà una de les més obidades: el feminicidi.

A Colòmbia, la victòria d'Ivan Duque representa una esmena quasi a la totalitat a l'acord de pau amb les FARC que ha aconseguit el president Juan Manuel Santos, amb diversos suports internacionals. S'obre la porta a una nova negociació? Hi ha el risc que els guerrillers reprenguin les armes, tenint en compte que hi ha encara grups actius?

També s'analitzaran les aspiracions, anhels i frustracions dels joves, una generació que s'expressa amb la modernitat del hip hop i la cultura urbana.

 

tv3.cat/mon

facebook.com/monTV3cat

twitter.com/mon_tv3

Anar al contingut