L'evolució de la natalitat, al "Catalunya vespre"

L'Alt Urgell i l'Alta Ribagorça són les comarques amb menys naixements, per sota de Corea del Sud, el país amb menys natalitat del món

Aquesta temporada, Catalunya Ràdio continua apostant pel periodisme de dades amb la secció "Big data", que analitza grans temes a partir del creuament de milions de xifres oficials. Avui, les xifres de natalitat a Catalunya per comarca, arran d'un estudi de l'empresa Sibilare per a Catalunya Ràdio. L'informe ja es pot consultar a catradio.cat i a 324.cat i, a partir de les 21.00, s'emetrà a l'informatiu "Catalunya vespre", amb Kílian Sebrià i Sílvia Cóppulo.

Cap comarca catalana arriba a la xifra de 2,1 naixements per dona, l'anomenat llindar de reemplaçament, que els experts consideren adequat pel que fa al manteniment de la població. A més, les comarques de l'Alt Urgell, amb un 1,06, i l'Alta Ribagorça, amb 1,11, tenen les xifres de naixements més baixes del món. Catalunya, amb un 1,4, també està per sota de l'1,8 que marca la mitjana europea, i se situa en una de les últimes posicions d'Europa, entre Malta i Itàlia.

La crisi econòmica és el principal motiu del baix nivell de naixements que registra el país. Des del 2008, que va marcar un màxim històric d'1,53 fills per dona, la xifra va baixar en picat fins al 1,33, principalment en aturar-se el flux migratori d'anys anteriors. Tanmateix, a partir 2015 es percep una lleu tendència a l'alça que, de mantenir-se, permetria recuperar els nivells de natalitat anteriors a la crisi en un termini de 10 anys.

Les dades seran accessibles a través d'un mapa interactiu que permetrà consultar la taxa de natalitat de qualsevol comarca catalana i comparar-la amb la resta de països del planeta.

 

Consulteu l'informe complet del "Big data" d'avui a catradio.cat

 

catradio.cat

facebook.com/catradio

twitter.com/catalunyaradio

Anar al contingut