Les mares, els mestres i els límits de l'humor, a "Quan arribin els marcians"

Demà, a les 23.45, TV3 emetrà un altre capítol de "Quan arribin els marcians", el programa cultural en forma de càpsula del temps que s'envia a l'espai amb l'esperança que un dia algú la trobi i entengui els humans. Aquesta setmana, les mares, els límits de l'humor, el mestre Antoni Ros Marbà i l'actor Pablo Derqui, protagonistes del vint-i-unè capítol marcià.

Es pot fer broma de qualsevol tema? Es podria fer broma del cas de La Manada? Hi ha qui pensa que el problema no és el tema, sinó el temps i l'espai. Sobre el que pot ser subjecte de comentari humorístic, en parlen en aquest reportatge Joan Ferrús, subdirector d'"El Jueves", imputat per un delicte d'injúries com a autor d'un acudit sobre l'acció policial de l'1 d'octubre. També, Jordi Casanovas, que dirigeix a la Sala Muntaner "Mala broma". Isa Calderón, que condueix el programa cultural i polític "Deforme semanal". L'humorista Roger Peláez, autor d'"El procés explicat als idiotes" i que ara presentarà a l'Antic Teatre el monòleg "Precinti'm l'esfínter". I el periodista i parlamentari europeu per Syriza Stelios Kouloglou, que ha realitzat el documental "Morir de riure".

Hi són per riure o per plorar. Però sempre hi són. A les verdes, a les madures i, fins i tot, quan tot s'ha podrit. Són les mares que han parit, han criat, han cuidat, a qui han fet anar de bòlit els seus fills a qui dediquen el reportatge. Amb l'ajuda de l'escriptor Alejandro Palomas, que ha guanyat l'últim premi Nadal amb la novel·la "Un amor", una història familiar en què realitat i ficció es confonen. La mare del documental "Muchos hijos, un mono y un castillo", de l'actor i cineasta Gustavo Salmerón, és tot veritat i Òscar Dalmau s'afegeix a aquest reportatge parlant del personatge de l'Angelines, un compendi de les dones de la seva vida a qui cada dia dona vida en el programa radiofònic "La competència". 

És un dels referents de la clàssica a casa nostra i a Europa. Fa més de 50 anys que fa anar la batuta i, als 81 anys, encara té corda per estona. Jordi Lara conversa amb el mestre Antoni Ros Marbà a Calonge, a la vora de la mar, on parla de records, de país i de projectes de futur, com l'òpera que té previst estrenar el 2021 i que estarà dedicada al filòsof alemany Walter Benjamin.

L'actor Pablo Derqui volia ser ídol d'adolescents, però tothom el busca per fer o bé de personatge fosc o bé de personatge d'època. Ara ajunta d'alguna manera totes dues condicions a la minisèrie de TV3 "Vida privada", basada en la novel·la homònima de Josep Maria de Segarra, que protagonitza i en què té un rol important el concepte de la doble moral. I, per saber en què consisteix, l'abdueixen els marcians.

I, per acabar el programa, la secció "Cap de setmana a la Terra" farà quatre propostes culturals perquè, si els marcians aterren avui mateix, puguin triar.

"Quan arribin els marcians" és un planeta en si mateix, és un lloc des del qual es pregunta per què passen les coses que passen i per què la gent fa el que fa. I n'estan convençuts: la cultura és a tot arreu.

tv3.cat/marcians

twitter.com/marciansTV3

instagram.com/marciansTV3

facebook.com/marciansTV3

Anar al contingut