"Paco Candel, l'altre català"
"Paco Candel, l'altre català"

Les coproduccions de TV3 "Paco Candel, l'altre català" i "La gran aventura de La Canadenca", al 33

Demà, dimecres, a la nit, el 33 ofereix les coproduccions "Paco Candel, l'altre català" i "La gran aventura de La Canadenca", que mostren la transformació de la Catalunya del segle XX. A les 22.25, els espectadors podran descobrir, en la producció de TV3 i Wonka Films, Paco Candel, un escriptor clau per entendre la història recent de Catalunya i hi ha qui diu que ha estat un dels deu catalans més destacats del segle XX. A continuació, a les 23.30, s'emetrà un documental sobre els inicis de La Canadenca i la transformació que va suposar per a Catalunya i especialment per als Pirineus, en una producció de Batabat en coproducció amb Televisió de Catalunya.

"Paco Candel, l'altre català"

Amb els seus llibres, Paco Candel va contribuir decisivament a explicar com era i com es va transformar la Catalunya del segle XX.

Centenars de milers de persones d'arreu de l'estat espanyol van arribar aleshores per trobar feina i una nova vida. Aquests immigrants van ser els grans protagonistes dels milers de pàgines que va escriure Candel.

A "Els altres catalans", la seva obra més coneguda, Candel va retratar amb precisió la realitat dels nouvinguts i de la societat que els acollia. Candel és, doncs, un personatge fonamental per entendre la història recent de Catalunya.

Hi ha qui diu que Candel ha estat un dels deu catalans més destacats del segle XX. Sigui com sigui, és indiscutible que va ser clau perquè la gent que ja era al territori i la gent que va venir de fora arribessin al convenciment que –per dir-ho amb paraules del mateix Candel–, "formaven un sol poble". I que aquesta realitat era la garantia d'un futur millor"

Direcció: Carles Canet i Jordi Portals
Guió: Jordi Portals
Realització: Carles Canet
Productor: Albert Saguer i Laia Zanon
Productor executiu TVC: Jordi Ambròs
Productor delegat TVC: Joan Pavon
Director fotografia: Pedro Ballesteros
Muntatge i grafisme: Tomás Muñoz
Música: Josep Soto
Veu en off: Anna Borrell

Una producció de WONKA FILMS (GOOD COMPANY PRODUCTIONS) en coproducció amb TELEVISIÓ DE CATALUNYA, amb la col·laboració de FUNDACIÓ CANDEL, ENS DE COMUNICACIÓ CULTURAL i amb el de l'ICEC.

"La gran aventura de La Canadenca"

El 1911 a Catalunya es va fundar una empresa que va marcar el destí del país com no ho ha fet cap altra. Era la Barcelona Traction, Light and Power, més coneguda com "la Canadenca". Aquella empresa va suposar una autèntica aventura per molta gent, amb èxits i fracassos que han marcat l'ADN de l'economia del país i dels sectors socials que el componen. Aquest documental narra aquella aventura, de proporcions èpiques. Des dels pioners que, contra vent i fred, es van obsedir a fabricar electricitat amb les aigües dels Pirineus, fins als líders del moviment obrer que van marcar grans moments de la història, com ara la vaga que va aconseguir la jornada de 8 hores, o els empresaris tenaços que van dur la llum a les ciutats. Per primera vegada en l'àmbit audiovisual aquest documental explica aquesta epopeia i les conseqüències que va tenir per al país, a través d'experts historiadors, economistes i geògrafs, però també d'habitants dels Pirineus que van viure les conseqüències de la transformació del paisatge i dels canvis socials que hi va haver en molt poc temps.

Direcció i guió: Jordi Fortuny
Realització: Santi Trullenque
Producció executiva: Oriol Cortacans
Producció executiva TVC: Jordi Ambròs
Producció executiva TVE: Andrés Luque
Producció: Sílvia Sánchez i Marta Canals
Producció delegada TVC: Ruth Llòria
Direcció de fotografia: Xabi Clavero
So directe: Gerard Tàrrega i David Abadía
Edició: Lynn Poh
Grafisme: Gerard Morrón
Música original: Francesc Gener (Kay Studios)
Postproducció d'àudio: La Fábrica de Carbón

Un documental de BATABAT en coproducció amb TELEVISIÓ DE CATALUNYA, TVE i ENDESA, i amb la col·laboració de la Diputació de Lleida i els Ajuntaments de Tremp, Salàs de Pallars i la Torre de Cabdella.

tv3.cat/documentals

Anar al contingut