"La Víctor", de Francesc Escribano
"La Víctor", de Francesc Escribano
Dimecres, a partir de les 22.25

Les coproduccions de TV3 "La Víctor" i "Prim, anatomia d'un general", al 33

Aquest dimecres, a la nit, el 33 ofereix les coproduccions "La Víctor" i "Prim, anatomia d'un general", dedicades a aquests personatges que han deixat empremta a la història del país. A les 22.25, els espectadors podran veure la producció de TV3 i Minoria Absoluta, protagonitzada per l'actriu Míriam Iscla, que dona vida a l'escriptora coneguda com a Víctor Català. A continuació, a les 23.20, s'emetrà el documental que aborda la figura del general Prim, en una producció de Batabat en coproducció amb Televisió de Catalunya.

"La Víctor"

Aquesta producció de TV3 i Minoria Absoluta, dirigida per Francesc Escribano i amb guió de Sílvia Soler, s'endinsa en la biografia de Caterina Albert, més coneguda com a Víctor Catala, pseudònim amb què va signar la seva obra narrativa. L'actriu Míriam Iscla és l'encarregada de donar vida a l'escriptora, guiant els espectadors a través de la seva història i dels seus pensaments.

Aquesta docuficció, que es va començar a rodar coincidint amb el 50è aniversari de la mort de Caterina Albert, té com a punt de partida l'encàrrec que l'actriu Míriam Iscla rep per interpretar el personatge de Víctor Català, del qual només sap que era una dona i que escrivia. Per obtenir informació que l'ajudi a posar-se a la pell de l'escriptora, comença una ruta que la portarà a entrevistar-se amb les persones que coneixen més bé el pensament i l'obra de l'autora empordanesa.

El documental va construint l'enigmàtic personatge d'aquesta dona, Caterina Albert, que va haver d'amagar-se rere un nom d'home. Una pionera que, potser sense saber-ho, va obrir camí per a totes les dones que volen defensar la seva vocació.

Fitxa

Direcció: Francesc Escribano

Guió: Sílvia Soler

Realització: David Barragán

Producció: Jordi Marquès

Producció executiva TV3: Jordi Ambròs

Producció delegada TV3: Joan Pavon

Direcció de fotografia: Nando Gutiérrez

Muntatge i grafisme: Roger Gispert

Direcció producció: Mireia Gaitán

Ajudant de producció: Candela Figueras

Veu en off: Míriam Iscla

Una producció de TV3 i Minoria Absoluta amb el suport de la Diputació de Girona, ICEC i la Institució de les Lletres Catalanes.

 

"Prim, anatomia d'un general"

El documental, una producció de Batabat en coproducció amb Televisió de Catalunya,  aborda la figura del general Prim entrecreuant les seves gestes militars i polítiques durant el segle XIX, l'anàlisi d'historiadors i l'autòpsia de la seva mòmia.

Nascut a Reus fa 200 anys, el general Joan Prim és un dels personatges més destacats de la història contemporània de Catalunya. Protagonista d'una brillant carrera militar amb episodis tan notables com la guerra d'Àfrica de 1859, que el va convertir en un gran heroi popular, Prim va desenvolupar també durant dècades una important trajectòria política, culminada el 1869 en convertir-se en el primer català que assolia la presidència del govern espanyol.

El documental avança amb tres línies argumentals principals: per una banda, de manera ficcionada, amb un guió basat en fets i declaracions reals, el mateix general Prim revela nombrosos aspectes de la seva vida i la seva personalitat. Per altra banda, diversos historiadors experts en la figura de Prim analitzen la trajectòria d'aquest personatge tan carismàtic com polèmic, tan admirat com temut, la vida del qual es va estroncar abruptament en ser assassinat al desembre de 1870. I, finalment, se segueix l'autòpsia que es va fer a Reus de la mòmia de Prim per aclarir, amb polèmica inclosa, quines van ser realment les causes de la seva mort. Les tres línies s'entrecreuen, es mesclen i es complementen per confegir el retrat d'un personatge que va viure el que es podria considerar una vida de pel·lícula. 

Fitxa

Direcció: Jordi Portals i Santi Trullenque

Guió: Jordi Portals

Realització: Santi Trullenque

Producció: Oriol Cortacans

Producció executiva TV3: Jordi Ambròs

Producció delegada TV3: Joan Pavon

Direcció de fotografia: Àlex Sans

Muntatge: Tomás Muñoz

Direcció de producció: Marta Canals

Música: Francesc Gener (Kay Produccions)

Grafisme: Juan Linares

Veu en off/actor: Jep Barceló

Una producció de Batabat en coproducció amb Televisió de Catalunya, amb la col·laboració de TVE, i el suport de l'ICEC, l'Ajuntament de Reus i la Diputació de Tarragona

 

tv3.cat/documentals

 

Anar al contingut