La producció associada de TVC "La veïna", dirigida per Isabel Fernández, premiada al festival d'Al-Jazeera

"Sense ficció" estrena avui el documental de la mateixa autora "El pati del darrere", produït per Televisió de Catalunya amb la col·laboració d'Al Pati Produccions

"La veïna", una producció associada de Televisió de Catalunya, dirigida per Isabel Fernández, ha estat guardonada amb el Public Liberties and Human Rights Award per l'Al-Jazeera International Film Festival, que s'ha celebrat del 26 al 29 de novembre a Doha (Qatar) i on competia en la secció de curtmetratges documentals amb 46 treballs més seleccionats.

L'Al-Jazeera International Documentary Film Festival l'organitza la cadena de televisió Al-Jazeera amb el nom "Horizons". Aquesta onzena edició va rebre 920 produccions, de les quals en va seleccionar 148.

"La veïna" forma part de la sèrie "Veus de la por" ("Voices of Fear"), una iniciativa de la UER, la Unió Europea de Radiodifusió. Es tracta d'una coproducció entre sis televisions públiques europees: de Suècia, Holanda, Croàcia, la República Txeca, Eslovènia i Catalunya. Cada televisió que hi participa elabora una peça de trenta minuts al voltant d'una persona que ha de fer front a la por que la cohibeix, la por que la motiva, la por que engega nous cercles viciosos d'intolerància i la por del rebuig pel fet de ser diferent. Aquesta sèrie mostra un tema d'absoluta actualitat a Europa: setanta anys després del final de la Segona Guerra Mundial, la por de l'altre i de l'alteritat no mostra cap senyal de desaparèixer.

Sinopsi

La Naima és una dona marroquina, divorciada, que viu amb la seva filla de vuit anys. Fa dos anys que la Naima rep insults racistes i sexistes d'un grup de gent que es reuneix al bar que hi ha a sota de casa seva. Després de molts mesos, denuncia aquest comportament amb l'ajuda de l'ONG SOS Racisme i els ofensors són multats, però això no els atura. De fet, només atia més el foc.

Des de llavors, les coses al barri han anat encara pitjor per ella. Els agressors s'han sentit ofesos perquè els ha portat a judici i ha guanyat. Han estès rumors i han aconseguit que altres veïns es girin en contra d'ella. La vida de la Naima i la seva filla és encara més difícil.

Després de dos anys lluitant contra aquesta situació, està espantada i deprimida. Té dubtes sobre si continuar o no amb els processos legals o deixar-se vèncer pel "bullying" al qual està sotmesa.

Aquesta és una història de violència psicològica diària de baixa intensitat amb l'agreujant de racisme i sexisme.

Isabel Fernández, directora

Guionista documental, directora i productora. Treballa en projectes per la UER, la Unió Europea de Radiodifusió, des del 2006.

El seu primer llargmetratge documental, "El fill de son pare", va obtenir una Menció Especial als Prix Europa el 2010. El segon, "Corredors de fons" ("Long distance runners"), va guanyar el premi a la millor direcció en la 10a edició de l'Al-Jazeera International Documentary Film Festival 2014, premi al millor guió al Festival Europe-Orient du Film Documental à Asilah 2015, Marroc, va rebre una nominació als Prix Europa (Berlín) i va ser seleccionat al Medimed (Sitges) l'any 2013. Ha dirigit el documental "El pati del darrere", produït per Televisió de Catalunya amb la col·laboració d'Al Pati Produccions que TV3 estrena avui a "Sense ficció".

tv3.cat/documentals

Anar al contingut