La Fundació La Marató de TV3 rep el Premi Nacional de Recerca al mecenatge científic

El guardó, atorgat el 2017 per la Generalitat de Catalunya i la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació i lliurat ahir al vespre al Teatre Nacional de Catalunya, reconeix la Fundació La Marató de TV3 com una de les principals fonts de finançament de la recerca a Catalunya, amb una contribució decisiva a la millora de la salut del conjunt de la societat.

Lluís Bernabé, director de la Fundació La Marató de TV3: "Celebrem aquest guardó i els 27 anys de La Marató plegats, com sempre, orgullosos de compartir i gaudir, generació rere generació, una solidaritat que és patrimoni de la societat."

La Fundació La Marató de TV3 ha estat reconeguda amb el Premi Nacional de Recerca al Mecenatge Científic del 2017, un guardó de gran prestigi internacional i el més important en l'àmbit científic català, que posa en valor l'impuls a la recerca biomèdica dut a terme al llarg de 26 anys i traduït en avenços tangibles en el diagnòstic, el tractament i el pronòstic de nombroses malalties greus i cròniques.

L'acte de lliurament dels Premis Nacionals de Recerca 2017 va tenir lloc ahir al vespre al Teatre Nacional de Catalunya, presidit pel president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra. Hi van participar també la consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, i el president de la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació, Antoni Esteve. Per part de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, hi van assistir la vicepresidenta de la CCMA i del patronat de la Fundació La Marató de TV3, Núria Llorach; el director de la Fundació La Marató de TV3, Lluís Bernabé, que va recollir el guardó; els directors de TV3 i Catalunya Ràdio, Vicent Sanchis i Saül Gordillo, entre d'altres responsables de la CCMA.

En recollir el premi, Lluís Bernabé, director de la Fundació La Marató de TV3, va expressar la seva satisfacció: "És un gran orgull i tot un honor recollir en nom de la Fundació La Marató de TV3 i de la CCMA aquest prestigiós reconeixement, que pertany a milions de persones; concretament, als tres milions i mig que participeu durant tot l'any amb La Fundació."

En el seu discurs, el director de la Fundació La Marató de TV3 va agrair la participació i la solidaritat de totes les persones que fan possible La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio, des dels voluntaris fins a la comunitat científica, "gràcies a vosaltres -va dir- La Marató és, sobretot, futur. Celebrem aquest guardó i els 27 anys de La Marató plegats, com sempre, orgullosos de compartir i gaudir, generació rere generació, una solidaritat que és patrimoni de la societat."

La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio ha recaptat, des del 1992, prop de 173 milions d'euros, que han permès finançar un total de 793 projectes de recerca sobre un ampli conjunt de malalties. Una intensa activitat investigadora en què hi han intervingut 7.300 investigadors procedents de centres de recerca de primera línia, que han contribuït fermament al dinamisme, la competitivitat, la consolidació i la projecció internacional de la recerca biomèdica catalana. El conjunt d'avenços promoguts per aquest projecte solidari, dels quals en podeu consultar una selecció a la pàgina web de La Marató, han aconseguit guanyar més anys i més qualitat de vida per als pacients de les diferents malalties estudiades.

El guardó reconeix també el valor i l'impacte social de les campanyes de sensibilització sobre les patologies tractades en el programa, que cada any arriben a milers de ciutadans. Només l'acció de conferències divulgatives dirigida als centres de secundària -aquest any se n'han fet més de 5.300- arriba a 230.000 joves en cada nova edició.  A això se suma la difusió de la campanya gràfica i de l'espot i el suport a les 3.500 activitats populars organitzades per iniciativa ciutadana que impliquen, cada any, la participació activa d'1 milió de persones.

Els Premis Nacionals de Recerca fomenten el reconeixement social de la ciència i l'activitat d'investigadors, mecenes, empresaris i comunicadors. En la seva categoria principal, el premi es concedirà al bioinformàtic Roderic Guigó, coordinador del Programa de Bioinformàtica i Genòmica del Centre de Regulació Genòmica i professor de Bioinformàtica de la Universitat Pompeu Fabra, pel seu lideratge mundial en el desenvolupament de mètodes computacionals per a l'anàlisi de genomes.

L'astrofísica italiana Nanda Rea, la publicació digital UABDivulga, de la Universitat Autònoma de Barcelona, la plataforma de recerca Cooperative Automotive Research Network (CARNET), impulsada per SEAT, Volkswagen Group Research i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) són els premiats d'aquesta edició en les diferents categories del guardó.

tv3.cat/marato

 

Anar al contingut