S'haurien pogut evitar les retallades?, a "Valor afegit"
S'haurien pogut evitar les retallades?, a "Valor afegit"
DIMARTS, A LES 23.10

La crisi que va canviar les nostres vides, a "Valor afegit"

El dimarts 25 de setembre, a les 23.10, "Valor afegit" de TV3 analitzarà el desè aniversari de la fallida de Lehman Brothers, que va precipitar una crisi financera mundial. El programa, dirigit i presentat per Albert Closas, viatjarà pels Estats Units, Portugal i Catalunya.

Abans del "Valor afegit", a les 21.55, "Sense ficció" comença la desena temporada amb "Boom, crac, boom", un documental de Terry Jones, antic membre de Monty Phyton i el professor d'economia Theo Kockent, que fa una crítica al sistema financer mundial advertint de nous desastres si no es reforma.

Deu anys després de la crisi de Lehman Brothers, què ha canviat? Pot tornar a passar un desastre econòmic i financer com aquell? Catalunya va patir les pitjors retallades des de la democràcia: s'ha recuperat? I què se n'ha fet del famós canvi de model econòmic, el del totxo i el turisme, que tant es va pregonar quan va venir la recessió?

"Valor afegit" fa un viatge pel temps i l'espai a la recerca de respostes. Un equip del programa s'ha desplaçat a Wall Street per parlar amb treballadors i experts que van viure la crisi i ha analitzat el bo i el dolent d'aquests deu anys. Però també ha visitat Norfolk, Virgínia, per conèixer el testimoni d'un dels milers de persones que encara avui ha estat expulsada per culpa de les males pràctiques financeres de bancs i financeres.

El programa també viatja per Europa, perquè de la crisi de Lehman Brothers es va passar a la crisi de l'euro i dels països del sud d'Europa. Un dels estats intervinguts per la troica europea va ser Portugal. Ara, uns anys després, "Valor afegit" hi ha tornat per analitzar com han sortit de l'austeritat sense drames. Això, amb un govern de coalició de totes les esquerres, molt crític amb els dogmes de la troica europea.

L'impacte de Lehman i la crisi europea es va viure a Catalunya en dos fronts, el financer i el social. "Valor afegit" ha reunit els dos primers consellers d'Economia de la crisi, Antoni Castells i Andreu Mas-Colell, per analitzar com ho van gestionar. I també s'entrevistarà el conseller actual, Pere Aragonés, per saber quan es podrà recuperar tot el que han perdut els treballadors i els usuaris dels serveis públics, en els últims anys.

I als carrers de Catalunya s'analitzarà si s'ha superat definitivament aquell model econòmic "del totxo i els cambrers" que va crear la bombolla i que va esclatar. Què en diuen els qui encara no han trobat feina des de la crisi? Què en pensen els qui estan tornant a fer negoci en el sector immobiliari?

S'acabarà el programa amb la visió d'Antón Costas, un catedràtic veterà expert, i Miguel Vicente, un jove emprenedor que va fundar Wallapop.

 

tv3.cat/valorafegit

facebook.com/valorafegitTV3

twitter.com/valorafegitTV3

Anar al contingut