"Kurdistan, somni o realitat?", de Halil Gülbeyaz
"Kurdistan, somni o realitat?", de Halil Gülbeyaz
Dimecres, a les 23.00

"Kurdistan, somni o realitat?" i "La travessia", el dimecres 6 de desembre, a "60 minuts"

"60 minuts", el programa que ofereix els millors documentals periodístics, dedicats a l'aprofundiment i l'anàlisi de l'actualitat i a la reflexió social, política i econòmica dels principals temes de debat arreu del món, estrena, el dimecres 6 de desembre, a les 23.00, "Kurdistan, somni o realitat?", dirigit per Halil Gülbeyaz, on s'aborda amb diferents protagonistes les enormes dificultats que afronta l'aspiració kurda.

A continuació, el programa recupera "La travessia", dirigit per George Kurian, que segueix el viatge d'un grup de sirians que fugen de la guerra i la persecució.

Kurdistan, somni o realitat?

Els kurds formen un poble que mai han tingut estat i que viuen repartits en quatre països diferents: Síria, Turquia, l'Iran i l'Iraq. A cada un d'aquests països han hagut de patir històricament, com a minories, la repressió dels seus costums i la seva llengua.

Però la guerra de Síria i l'aparició d'Estat Islàmic han fet canviar les coses.

Els guerrillers kurds s'han convertit en una força armada decisiva a l'hora de derrotar el grup terrorista, i això dona al poble kurd una oportunitat que no havia tingut mai fins ara: convertir-se en un poble amb estat, amb el reconeixement ple de tots els seus drets. Però és una batalla ben difícil.

A l'Iraq, la regió autònoma del Kurdistan va celebrar un referèndum consultiu sobre la independència el setembre passat. El "sí" va guanyar de manera aclaparadora. La consulta va obrir una crisi gravíssima: Bagdad va enviar les seves tropes per recuperar les zones que els kurds havien anat ocupant "fora dels seus límits territorials" des del 2003. L'Iran i Turquia –aquest últim amb amenaça militar inclosa– van rebutjar el referèndum. El líder kurd, Barzani, aïllat, va haver de dimitir.

Un exemple de les enormes dificultats que afronta l'aspiració kurda. El reportatge "Kurdistan, somni o realitat" aborda en profunditat la qüestió amb els principals protagonistes.

Dirigit per Halil Gülbeyaz       

 

La travessia

"La travessia" ("The crossing") transporta l'espectador a un dels viatges més perillosos del nostre temps, el d'un grup de sirians que fugen de la guerra i la persecució, travessant un mar, dos continents i cinc països a la recerca d'una llar que els permeti recuperar el més gran que han perdut: l'esperança.

Arriben a Europa tot just per descobrir que la part més difícil del seu viatge encara ha de venir. Els mesos d'incertesa i d'espera, d'un centre d'acollida a un altre, fan forat en els seus ànims mentre s'enfronten amb el que significa ser un refugiat.

Una nit d'estiu, un grup de sirians es disposen a travessar en silenci la Mediterrània amb nens, un gat i petits paquets de menjar embolicats amb paper film que subjecten per sobre dels seus caps; pugen en petits bots que els han de portar a un vaixell de pesca que els espera en aigües més profundes. El petit bot trabuca, desequilibrat per la inclinació de la càrrega, i enmig del pànic per salvar els nens, perden el gat i la major part del menjar i l'aigua que porten. Una mare amb dos nens petits vol tornar a terra, però és massa tard, la policia ha arribat a la platja i l'únic camí possible és la foscor del mar.

Són periodistes, enginyers, un músic i un psicòleg els qui pugen a bord d'un vell vaixell de pesca en condicions de navegar, tripulat per contrabandistes desesperats que mai no han navegat més enllà de les aigües costaneres on pesquen.

Dirigit per George Kurian

tv3.cat/60minuts

Sant Joan Despí, 5 de desembre del 2017

Anar al contingut