Joan Saura diu que RENFE té un any per demostrar que pot gestionar correctament Rodalies

El conseller d'Interior i Relacions Institucionals ha dit al programa El Matí de Catalunya Ràdio que el govern de la Generalitat avaluarà RENFE l'any que ve per decidir si el manté com a operadora

El conseller d'Interior i Relacions Institucionals, Joan Saura, ha dit al programa El Matí de Catalunya Ràdio que RENFE podria seguir sent l'operador de Rodalies el 2011 si durant l'any de contracte que li queda el servei funciona bé. I en cas que el govern no n'estigui satisfet, té llibertat per canviar d'operador, tot i que ara per ara Saura ha confirmat que no han rebut cap oferta: "La intenció és que l'operador sigui aquell que ens sembli que ho pot fer millor. Per tant, tenim un any de prova per veure com funciona RENFE. El gener del 2011, la Generalitat pot decidir canviar d'operador o continuar amb aquesta companyia. Dependrà de si RENFE funciona o no. Llavors, es podria constituir una autoritat pública catalana, es podria fer ferrocarrils, ...". El conseller també ha explicat que s'ha acordat amb el govern espanyol començar les negociacions de la comissió bilateral Estat-Generalitat sobre el traspàs de les línies regionals que passen per Catalunya, a finals de gener. Per Saura, "aquestes converses seran menys complicades que les que s'han fet per traspassar el servei de Rodalies". I sobre l'alternativa a la Nacional 2 al Maresme, el conseller preveu l'opció de la gratuïtat de l'autopista C-32.

D'altra banda, sobre la sentència que el Tribunal Constitucional ha d'emetre sobre l'Estatut, el conseller d'Interior i Relacions Institucionals ha demanat al Tribunal que la dicti aviat o que la reservi per després de les eleccions de l'any que ve per no distorsionar la precampanya: "si no hi ha canvi en el Constitucional, crec que com abans es dicti la sentència millor. La sentència hauria de sortir el mes de gener o febrer i, si no, que s'esperin a fer-la, perquè no tindria cap sentit treure-la en ple període electoral o preelectoral, amb tota la distorsió que això tindria".

Joan Saura també ha dit al programa El Matí de Catalunya Ràdio que té seriosos dubtes que aquesta legislatura es pugui aprovar una nova llei electoral. En canvi, creu que sí que es podria constituir una sindicatura electoral: "Penso que és possible que arribem a un acord sobre la creació d'una sindicatura electoral que prengui mesures de transparència, d'informació, de límits electorals..., veig més difícil arribar a un acord sobre el sistema electoral, sobretot perquè fer-ho en un any electoral és difícil". El conseller també ha parlat de les vegueries, però no ha donat per fet que a la reunió del consell executiu del 5 de gener el govern aprovi el projecte tal com està ara.

I responent a preguntes del segrest dels 3 voluntaris catalans a Mauritània, el conseller ha dit que el fet que des del Ministeri d'Afers Exteriors s'hagi confirmat que un dels voluntaris, Albert Vilalta, està ferit, demostra que hi ha una informació de primera mà: "Ahir el Ministeri ens va confirmar que un dels voluntaris està ferit, però sembla que no és greu. El govern espanyol està fent tot el possible i algunes gestions, gairebé impossibles, per posar fi a aquest segrest". El conseller ha afegit que "la discreció amb què s'estan fent les negociacions és un aspecte positiu" i que cal "donar temps al govern espanyol per resoldre la crisi i donar molt suport a les famílies dels segrestats, que passen una situació absolutament terrible i inhumana".
Anar al contingut