Joan Saura creu que Zapatero ha estat superficial a l'hora de defensar l'Estatut

En declaracions a Catalunya Ràdio, el conseller també ha dit que el PSOE ha desertat de la lluita per una Espanya federal i no centralista.

El conseller d'Interior, Relacions Institucionals i Participació, Joan Saura, ha criticat en una entrevista al programa El secret de Catalunya Ràdio, amb Sílvia Cóppulo, el silenci del president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, i dels seus ministres a l'hora de defensar l'Estatut pendent de sentència al Tribunal Constitucional: "En aquests moments no sento cap ministre socialista parlar bé de l'Estatut i amb una defensa contundent. A part, penso que el president Zapatero amb això ha estat, en el millor dels casos, superficial i que no ha defensat de forma contundent i clara una concepció de l'estat espanyol, on els catalans hi tinguem cabuda". Segons el conseller, el PSOE ha desertat de la lluita per una Espanya federal i no centralista: "El problema de fons des de l'elaboració de l'Estaut és que des del govern del PSOE i del seu president no només ha desaparegut l'expressió ‘Espanya federal' sinó també l''Espanya plural' (..) Penso que el principal problema de l'Estatut és l'absència d'una defensa política contundent per part del govern del PSOE d'una concepció d'Espanya no centralista".

El conseller Joan Saura ha afirmat que Catalunya ara ha de fer dues coses: "Forçar, com estem fent, tots els mecanismes jurídics i polítics per renovar el Tribunal Constitucional" i, en cas que no hi hagi renovació, aconseguir que "no hi hagi sentència abans de les eleccions". De totes maneres, Saura s'ha mostrat convençut que el missatge llençat des de Catalunya "d'unitat política i social ha de fer forat i hem d'aconseguir una renovació del TC perquè en aquests moments no té legitimitat democràtica".

El conseller Saura també ha lamentat que a la reunió d'avui entre el president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero i el líder del PP, Mariano Rajoy, a La Moncloa no s'hagi abordat la renovació del Constitucional que, segons ha afirmat Saura, és "un dels temes més importants de què haurien de parlar".

D'altra banda, el conseller d'Interior també s'ha referit al codi d'ètica dels Mossos d'Esquadra que està tirant endavant el govern. Joan Saura ha reconegut que sobre aquesta qüestió manté discrepàncies amb el secretari de Seguretat Pública, Joan Delort, però hi ha tret importància: "Amb algunes de les mesures que prenem hi ha discrepàncies de com fer-ho. Crec que és necessari que hi hagi un codi ètic, moltes policies en tenen. S'està tramitant en la comissió jurídica assessora i espero que abans de l'estiu hi pugui haver una aprovació del codi ètic". El conseller ha recordat que amb altres de les seves propostes, com la instal·lació de càmeres de video-vigilància a les comissaries, també es va trobar amb un rebuig inicial que es va convertir en reconeixement.

www.catradio.cat
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut