Diumenge, a les 22.05

"Immortals?", el diumenge 24 de juny, a "30 minuts"

Diumenge, 24 de juny, "30 minuts" emetrà "Immortals?", un reportatge d'Ignasi Gallart i Txus Muñoz en què un equip del programa ha pogut parlar amb investigadors capdavanters en la lluita contra l'envelliment, que afirmen que allargar la vida més enllà dels límits actuals és possible. També s'entrevista en exclusiva Max, que té el pare criogenitzat, i es visita el centre de criogènia més important del món.

Allargar la vida més enllà dels límits actuals és possible. Així ho creuen companyies com Google, que inverteixen milers de milions de dòlars en la recerca de la longevitat. I també els científics que ja treballen per retardar o, fins i tot, revertir l'envelliment. Com? Fins quan es podrà viure? D'aquí 30 anys es podrà ser immortal, com ja anuncien alguns agosarats? Serà només per a rics?

Per primera vegada, els científics s'han plantejat alentir o aturar l'envelliment, atacant-lo com si fos una malaltia. Un canvi de mentalitat que ja ha aconseguit èxits al laboratori, com ara allargar la vida de ratolins un 40%. El que equivaldria, per als humans, a viure fins als 120 anys. Aquest assaig aconseguit al Centre Nacional d'Investigacions Oncològiques de Madrid és només un dels molts experiments que apunten en aquesta direcció.

David Sinclair, Harvard Medical School:

"No és ridícul parlar de la font de la joventut. Ho estem fent. Ja hem descobert com podem alentir l'envelliment, com podem revertir l'envelliment en animals, i només és una qüestió de temps fins que tinguem aquestes medicines i demostrem que podem alentir i revertir l'envelliment en els humans."

Per fer-ho, estan desxifrant per què el cos comença a deteriorar-se a partir dels 40-50 anys. És des d'aquest moment que apareixen càncers i altres malalties cardiovasculars i degeneratives associades a l'edat. La nova estratègia és posar-hi remei buscant una píndola que ens mantingui joves, per exemple.

Manuel Serrano, investigador ICREA de l'Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona:

"Yo no sé si el límite va estar en 120 o en 140, pero que se va a aumentar, estoy seguro que sí."

Un equip del "30 minuts" ha accedit als laboratoris i ha entrevistat alguns dels investigadors més destacats del món, com María Blasco, del Centre Nacional d'Investigacions Científiques (CNIO); Manuel Serrano, de l'Institut de Recerca Biomèdica (IRB); Cynthia Kenyon, de California Life Corporation (CALICO), o David Sinclair, del Harvard Medical School, entre d'altres.

El reportatge també recull les ànsies per mantenir-se jove i allargar la vida, un neguit que fa que algunes persones paguin 8.000 dòlars per una transfusió de sang de joves d'entre 17 i 25 anys. El "30 minuts" ha visitat la clínica on es fa aquesta pràctica i ha parlat amb els seus responsables, molt criticats perquè es basen en estudis científics encara prematurs.

La sang jove pot ser, però, un dels recursos per rejovenir-se. Això és el que s'està estudiant a la Universitat de Stanford i a l'empresa Alkahest, filial de Grifols, que busquen en el plasma la solució a malalties de l'envelliment com el Parkinson o l'Alzheimer.

Darrere la cursa per aconseguir la longevitat hi ha grans inversors que aboquen milions en el que s'albira que serà un gran negoci. Alguns, a títol particular, impulsats també per la por de morir-se; d'altres són companyies tan importants com Google i les tecnològiques de Silicon Valley.

Tot plegat ha fet ressorgir el vell somni de la immortalitat en algunes persones. Fins i tot hi ha divulgadors com José Luis Cordeiro que fan conferències en què asseguren que, d'aquí 30 anys, s'aconseguirà la mort de la mort. L'equip del "30 minuts" ha pogut entrevistar un jove que viu entre Palma de Mallorca i Barcelona i que ha criopreservat recentment el seu pare. El reportatge també viatja fins al centre més gran del món de criopreservació.

Un reportatge d'Ignasi Gallart i Txus Muñoz.
Imatge i muntatge de Txus Navarro.
Producció de Carles Fernández.

tv3.cat/30minuts
facebook.com/30minuts
twitter.com/30minuts

Sant Joan Despí, 22 de juny del 2018
Anar al contingut