Homs creu que Montoro es porta com un "macarra" per amenaçar de no pagar les nòmines als funcionaris

El portaveu del govern també ha dit a "El matí de Catalunya Ràdio d'estiu" que són falsos els indicis delictius en què es basa la decisió d'imposar una fiança de més de tres milions d'euros a Convergència pel cas Palau.

El portaveu del govern, Francesc Homs, qualifica de "macarra" el plantejament del ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, d'advertir de no pagar les nòmines als funcionaris si l'Estat no augmenta la recaptació. Homs ho ha dit en una entrevista al programa El matí de Catalunya Ràdio d'estiu, amb Francesc Soler: "El senyor Montoro jo crec que és molt lleig això que fa d'amenaçar amb el fet que no es puguin pagar les nòmines perquè això situa les coses en un terreny de la coacció finalment, de dir: ‘Si vostès no es porten bé no els enviarem la remesa, i 240 mil persones a Catalunya es quedaran sense cobrar el seu salari a final de mes'. Diu: ‘Si vostès no es porten bé no els hi donem els diners per pagar les nòmines'. Això és de macarra, això ho fa un macarra, diguem-ne, en un to certament xulesc, amb un abús d'autoritat". "Davant d'això –apunta el portaveu del govern–, a part de queixar-nos, que és òbviament el que fem, a part de votar-hi en contra, que també és el que fem, a part de presentar recursos on faci falta, que també ho fem, hem d'anar a buscar una solució estructural".

Sobre la negociació del model de pacte fiscal, Francesc Homs ha demanat al PSC que mogui fitxa en direcció a la proposta defensada per la majoria del Parlament: "Si els ho hem de facilitar des del punt de vista de la manera de votar les coses o trobar alguna solució que no afecti les parets mestres de quina és la proposta de pacte fiscal, evidentment que estem disposats, com ho hem fet. Ja hem fet molts moviments nosaltres. Òbviament ho faríem, sempre que no afectin les parets mestres", i una d'elles seria, segons Homs, la clau de caixa.

Cas Palau

En relació a la interlocutòria del jutge del Cas Palau, que obliga Convergència a dipositar una fiança de més de tres milions d'euros, Homs opina que primer cal demostrar qui va pagar les comissions perquè es pugui acusar CDC d'haver-les cobrat: "S'hauria d'identificar el delicte principal, si és que aquest fos el cas d'aquesta adjudicació irregular, i s'hauria d'acreditar, i s'hauria de provar. Perquè és clar, s'assenyala amb el dit aquell que se'n va aprofitar de tot això, segons aquesta interlocutòria se'ls assenyala amb el dit i, en canvi, no es diu res ni s'assenyala ningú d'aquell que hauria d'haver comès el delicte necessari perquè un tercer se n'enriquís. Per tant, fixi's si és prim tot això, perquè simplement tot plegat doncs és fals".

Sobre aquest cas, el portaveu de la Generalitat lamenta que hi ha hagi qui els fa responsables abans de jutjar-los: "El judici encara no s'ha fet, però n'hi ha alguns que ja ens han declarat culpables. Per tant, no hi ha hagut l'oportunitat plena, per part de Convergència, per defensar la nostra honorabilitat". En aquest sentit, Homs critica l'actitud que han rebut des de determinades forces polítiques: "Ells ja han fet el seu judici particular. Alguns partits de l'oposició ja han dictat la seva sentència particular, s'han passat pel clatell la presumpció d'innocència i el respecte a la possibilitat de cadascú de defensar-se. Els importa un bledo, deixi-m'ho dir així, el que pugui dir o deixar de dir el president. El que volen és carn al mig de la plaça. Això és el que volen alguns dels partits de l'oposició".

catradio.cat/mati

DOCUMENTS RELACIONATS