"Gràcies per la propina", el comiat de Bellmunt, a "Sala 33"

Aquest diumenge, a les 22.00, "Sala 33" tanca el cicle que durant un mes ha dedicat a Francesc Bellmunt amb l'adaptació d'una de les novel·les més personals de Ferrant Torrent, "Gràcies per la propina".

"Gràcies per la propina" (1996) és una pel·lícula única dins l'extensa filmografia de Francesc Bellmunt. Després de marcar època amb les comèdies transgressores dels seus inicis, com "L'orgia" (1978) o "La quinta del porro" (1980), i de les aproximacions al thriller i el gènere negre com "El complot dels anells" (1988), Bellmunt va atrevir-se amb un fresc nostàlgic de la València dels anys 60 i 70. I per fer-ho es va valer un cop més de l'univers literari de Ferrant Torrent.

Després d'adaptar "Un negre amb un saxo" (1989) i de retratar els baixos fons de València de finals dels anys 80, Bellmunt i Torrent proposen a "Gràcies per la propina" un viatge en el temps a Benicorlí, un poblet valencià que és una invenció. O més ben dit, el mirall del poble real de Sedaví, on Ferrant Torrent desplega els records d'infantesa, ben entrada la postguerra. "Gràcies per la propina" explica les peripècies dels germans Pepín i Ferran Torres, que viuran vespres de cine, primers amors, la descoberta del sexe, repressió a l'escola, etc. A la pel·lícula, aquest passat no tan llunyà no és mític, però té l'esperit amable, sensibilitat i l'humor mediterrani de grans pel·lícules sobre records d'infantesa com "Amarcord" (1973) de Federico Fellini o "Cinema Paradiso" (1988) de Giuseppe Tornatore.

La debilitat que Torrent i Bellmunt senten per personatges de les classes més populars està molt present a "Gràcies per la propina". El retrat fidedigne dels barris obrers i dels entorns rurals als anys 50 i 60 és un dels grans encerts de l'aposta de Bellmunt. La galeria de personatges que acompanyen els germans Torres a escenaris com el barri xinès o el Bar Boquerón seran fonamentals per a la història. Per donar vida a aquests personatges, Bellmunt va comptar amb Juli Mira, Santiago Ramos, Joan Crosas, Montse Guallar i un sorprenent Màgic Andreu, entre d'altres.

Ferrant Torrent reprendria la història dels germans Torres a l'obra "La mirada del Tafur", ambientada als anys 70. Aquesta novel·la encara no s'ha adaptat al cine, i potser en Francesc Bellmunt s'hauria de plantejar dirigir-la. Aquest serà un dels temes de conversa que Àlex Gorina li plantejarà a Bellmunt just abans de l'emissió de "Gràcies per la propina".

tv3.cat/sala33
twitter.com/Sala33cinema

Anar al contingut