"Good morning Babilonia" i "Biutiful", estrenen els diumenges cinèfils del 33

El 9 d'octubre, a partir de les 22.00, el 33 estrena uns diumenges ben cinèfils. Primer, l'espai "Cinema VOS", que recull el millor cinema en versió original i que s'estrena amb "Good morning Babilonia", de Paolo i Vittorio Taviani. Després, "Sala 33", el programa presentat per Àlex Gorina, que recull les produccions catalanes més destacades dels últims anys, començant amb "Biutiful", d'Alejandro González Iñárritu.

"Good morning Babilonia" és una bella reconstrucció del cinema mut dirigida per Paolo i Vittorio Taviani. L'Andrea i en Nicola, els més joves dels set fills del mestre Bonanno, un restaurador de catedrals, abandonen la Toscana per anar a fer fortuna a Amèrica. Els seus somnis ben aviat s'enfonsen, però l'atzar fa que trobin uns compatriotes que van a San Francisco per construir el pavelló italià de l'Exposició Universal del 1914. Aquest pavelló agrada al director de cinema D. W. Griffith, que decideix contractar els arquitectes. Però aquests ja han tornat a Itàlia. L'Andrea i en Nicola aconsegueixen que els contractin en comptes d'ells, i fan els elefants en cartó pedra per a un dels decorats d'"Intolerància". Els dos germans es casen amb la Mabel i l'Edna, dues ballarines. Per aquest motiu ve d'Itàlia el vell Bonanno, que té ocasió de conèixer el director Griffith. Poc després, la guerra esclata a Europa i els dos germans s'enrolen a l'exèrcit.

"Biutiful" (2010), d'Alejandro González Iñárritu, és la història d'Uxbal (Javier Bardem), protagonista d'una existència dura en una Barcelona allunyada dels tòpics amables del turisme, lligada més als fenòmens de la immigració il·legal i a l'explotació de les màfies dels top manta. Uxbal és un pare que lluita per escapar dels tentacles d'aquesta delinqüència organitzada, però també d'un càncer terminal, mentre intenta fer de pare dels seus dos fills. No ho té fàcil, l'Uxbal.

La pel·lícula va ser nominada als Oscars en les categories de millor actor i millor pel·lícula en llengua estrangera i Javier Bardem va obtenir la Palma d'Or al millor actor al Festival de Canes.

Alejandro González Iñárritu va viure de jove durant un any a Barcelona, cosa que el va fer coneixedor de la realitat dels que s'anomenaven "xarnegos". Trenta anys després va reflectir  a "Biutiful" els conflictes d'un altre tipus d'immigració, però que, en essència, té la mateixa problemàtica que aquella que va conèixer González Iñárritu durant la seva estada a Barcelona: la recerca d'unes condicions de vida millors per a ells i les seves famílies. 

tv3.cat/sala33
twitter.com/Sala33cinema

Sant Joan Despí, 7 d'octubre del 2016

Anar al contingut