Carles Xuriguera i Fel Faixedas
Carles Xuriguera i Fel Faixedas
DIJOUS, A LES 22.25

"Glops" a l'estiu, al 33

El 33 recupera, a partir de demà, a les 22.25, i cada dijous, el programa dedicat al món del vi "Glops". Carles Xuriguera i Fel Faixedas descobreixen la gran riquesa vitivinícola del país i recorren les vinyes de les diferents comarques i denominacions catalanes.

En cada un dels tretze capítols, que s'emetran cada dijous, un músic popular explicarà la seva relació amb el món del vi.

1. Bevem pels ulls?

Influeix el seu disseny en la percepció del que podem trobar a dins l'ampolla? Etiquetes cridaneres, austeres, clàssiques o trencadores... Es veurà una mostra del que hi ha al mercat i es visitaran dos productors: els encarregats del Xitxarel·lo i el celler Succés. Conversa amb David Carabén, músic i responsable d'un vi molt personal.

2. Els animals i les bombolles

A la vinya hi podem trobar una gran diversitat d'animals, tant treballant-hi com integrats en el seu entorn, sent part de la biodiversitat del camp. En aquest capítol es visiten els cellers de Recaredo i Gramona, on saben bé què vol dir tenir animals a les vinyes. Unes vinyes d'on en surt el vi escumós. La convidada d'avui, la cantautora penedesenca Anna Roig.

3. Una festa per lligar                                                                                        

El maridatge és un concepte que hem sentit moltes vegades, però com es marida, realment? En aquest capítol, i a través de la preparació d'una festa, es farà comprensible i accessible el fet de maridar. Cuiners com en Quim Casellas, Jordi Jacas o Iolanda Bustos, la "sommelier" Chiara Gai o periodistes com Josep Sucarrats, entre d'altres convidats, hi ajudaran. I com en tota festa, no hi faltarà la música, aquest cop de la mà dels Nyandú.

4. Cada casa és un món

L'arquitectura del celler condiciona el vi que s'hi fa? Ens cal una gran "casa" per fer un gran vi o d'un garatge en pot sortir un producte de primera? A partir de la visita a dos cellers arquitectònicament molt oposats però que produeixen vins de qualitat, Ferrer i Bovet per una banda i Frisach per l'altra, s'intenten trobar respostes. El músic Carles Sanjosé, també donarà un cop de mà per resoldre la tesi del programa.

5. Jugant a fer de "sommeliers"

Cal ser un expert, per gaudir del vi? En aquest capítol es proposa donar alguns consells per acostar el món del vi a tothom, fugint de conceptes incomprensibles i amb la voluntat de ser tan pràctics i propers com sigui possible. El programa es desplaça al Maresme per fer un tast molt especial amb Audry Doré, "sommelier" del Celler de Can Roca, i es visita el Celler Alta Alella per conèixer els seus "vins radicals". I en un programa dedicat a despertar els sentits, hi haurà un músic molt especial: Ignasi Terraza, que parlarà del seu jazz més suggerent.

6. Buscant l'excel·lència

Assolir l'excel·lència no és fàcil, però queda clar que el vi català treballa de valent per fer-ho. Excel·lència en el procés de producció en què cellers com el Torres que aposten per la recerca tant per ser més sostenibles com per adaptar la vinya al nou clima. I excel·lència també en el resultat: un exemple d'això són els vuit vins de finca que hi ha actualment a Catalunya. Per acabar, ioga amb Xavier Sabata, contratenor, coneixedor del significat de l'excel·lència en el món de la música.

7. Visca la cultura!

El vi ha estat lligat a la cultura i a les manifestacions artístiques des de ben antic: la Cella Vinària de Teià, com també ho fan tots els festivals de música i altres expressions que estan lligats a tastos o festes del vi. Avui es visita la gran sala d'exposicions a l'aire lliure que tenen a Mas Blanch i Jové, on les escultures conviuen amb els ceps. També es conversarà amb una de les personalitats amb més veu del món del vi: Josep Roca. I per acabar, Miqui Puig.

8. Glops de solidaritat

El món del vi és solidari i en aquest capítol es fa evident: des del Microscopi, d'Irene Alemany, al Cop de Cor d'AT Roca, passant per tastos solidaris, curses i sopars. Es visita l'Olivera, una celler cooperatiu de Vallbona de les Monges amb una base social molt sòlida, i es trobaran amb Cesk Freixas.

9. Per terra, mar i aire

Catalunya té una oferta d'enoturisme àmplia i diversa, que no es redueix tan sols a anar a fer tastos de vins -que també, però no només-. En globus pel Pla de Bages, en caiac per l'Empordà o a cavall a visitar les tines a peu de vinya. Enoturisme per a famílies, per a entesos i per a aquells que voldrien fer ioga entre vinyes. Al final del viatge, aturada a Nulles, en una de les catedrals del vi, per conversar amb l'actriu Itziar Castro.

10. Banyes i vinyes

La biodinàmica és una pràctica agrícola que ens connecta amb les estrelles. Calendaris lunars, l'observació de la vinya per saber-ne les seves necessitats  Creences ancestrals o sentit comú? Aturada a dinar amb el músic Caïm Riba.

11. El vi fa sang

Al llarg de la història de la Humanitat, el vi ha estat present en totes les civilitzacions. Tan aviat ha estat objecte de culte, lligat a les divinitats, com ha esdevingut un aliment per a celebracions paganes i terrenals. Avui s'explora la simbologia del vi en la tradició cristiana, jueva i musulmana. Amb Albert Serra s'obriran un dels seus vins escumosos preferits.

12. Buscant les arrels

Fer un pas enrere per anar endavant. D'aquesta manera és com molts cellers retornen a les arrels, a com es feia vi antigament, per poder recuperar l'essència de la seva terra i expressar-la de la millor manera amb els seus vins. Conversa amb el músic Roger Mas.

13. La màgia del vi

El procés que converteix el raïm en vi és pràcticament màgic, alquímia. Avui anem a Escaladei i a Orto Vins, on serem testimonis de l'aventura que resulta ser el procés de vinificació, us en desvetllem els secrets, des que el raïm es cull fins que surt del celler dins l'ampolla. Paula Jornet compartirà un vi a "Glops".

Anar al contingut