"Flors, pol·len i fruits" i "L'entropia, causa de la mort", a "Quèquicom"

Dimarts vinent, a les 22.08, al 33, "Quèquicom" s'omple d'olors, perfums i colors amb un programa dedicat al món de la botànica. Flors que ens acompanyen, també, en l'últim viatge. "Causa de la mort: l'entropia", és el segon tema d'aquesta setmana. "Quèquicom" en parla amb el Premi Nobel de Fisiologia i Medicina, Sidney Brenner.

Flors, pol·len i fruits

 

Es calcula que al planeta hi ha unes 350.000 espècies de plantes. De fet, són les que es coneixen, però es sospita que n'hi ha moltes més. És el que es coneix com a regne vegetal. Aquesta setmana, "Quèquicom" es capbussa en aquest regne per conèixer alguns dels seus secrets més fascinants. El programa posa la llavor del que cal saber sobre reproducció vegetal. Com sap la planta que pot florir? Què és el pol·len? Per què, quan es trien cítrics sense llavor, es perjudica les abelles? Com es forma el fruit i quines parts té? Què vol dir "empeltar"? Aquest capítol és una compilació de diferents episodis del "Quèquicom" dedicats a la botànica.

 

"Causa de la mort: l'entropia", a "Quèquicom"

 

La causa immediata de la mort d'una persona és sempre una aturada cardiorespiratòria, la causa mediata és la mort cel·lular i la causa última és el 2n principi de la termodinàmica. La mort és irreversible, no podem invertir-ne el procés com tampoc no podem separar un cafè amb llet.

 

En el programa hi intervenen Albert Garrido, que va estar clínicament mort durant més d'una hora,  i la seva dona, Sandra Pernau, que l'intentava reanimar fins que van arribar els serveis mèdics d'urgència. Precisament,  Josep M. Giraldo, metge del Sistema d'Emergències Mèdiques, explicarà la seva experiència quotidiana enfrontant-se a la mort.

 

Sydney Brenner, guardonat amb el Premi Nobel de Fisiologia i Medicina 2002, pels seus descobriments en la regulació genètica i la mort cel·lular, explicarà que la mort cel·lular programada està associada tant al desenvolupament com a l'envelliment dels organismes. Carme Auladell, del Departament de Biologia cel·lular de la facultat de Biologia de la UB, i Joan Gil, del  Departament de Ciències Fisiològiques II, de la Universitat de Barcelona-Institut d'investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL), se centraran en els treballs que estan fent els seus departaments, centrats en malalties degeneratives, tant cel·lulars com neuronals. Finalment, David Jou, catedràtic de Física de la UAB, explica que la tendència general de l'univers és l'augment de l'entropia, però que a l'univers es pot observar ordre a costa del desordre que es produeix en un altre lloc. Els éssers vius són, potser, l'exemple més espectacular d'ordre. La meravella de la vida es basa en un equilibri inestable. Amb la mort, l'entropia imposa la seva llei irreversible.

 

 

tv3.cat/quequicom

facebook.com/quequicom

@quequicom33