Evelio Vázquez, cap de la Guàrdia Urbana de Barcelona, a "Els matins": "Som els més interessats a aclarir el que va passar. Qui tingui informació que vingui a nosaltres i a la Fiscalia"

L'intendent major Evelio Vázquez, actual cap de la Guàrdia Urbana de Barcelona, ha dit al programa "Els matins" de TV3, que el seu cos és el primer interessat a aclarir el que va passar el 4-F. Vázquez ha negat que hi hagi hagut cap mena de complot. L'intendent, que ha qualificat el documental "Ciutat morta" com una "pel·lícula molt ben feta" que al final et duu a una conclusió incerta, recomana llegir la sentència ja que, assegura, és molt aclaridora, contrasta tots els fets recollits en el documental, des de la lesió a l'agent ferit fins a les detencions i aporta arguments per desmuntar les altres versions. A continuació, us oferim un resum de les seves declaracions a "Els matins".

L'informe de l'alcalde Clos parlava d'un test

El cap de la Guàrdia Urbana assegura que no hi ha cap informe del 4-F que parli d'un test. Segons Evelio Vázquez, el procediment que segueix el cos és obrir diligències i portar-les al jutjat. Si hi ha diligències obertes, no cal fer cap informe.

"En aquells moments de confusió, potser algú ho va dir, però no existeix cap informe que parli del test com de l'element desencadenant de les lesions de l'agent Juan José Salas".

"La instrucció del "cas 4-F" va ser molt complexa, amb una jutge instructora i tres jutges a l'Audiència Provincial".

"Els testimonis de tres agents diuen que el senyor Lanzas és qui llença la pedra i veuen com impacta en l'agent ferit. A Lanzas i a Pinto els detenen al carrer, allà mateix".

"No s'estava fent un desallotjament. Aquella nit només hi havia una patrulla (tres agents i un caporal) que eren a la zona per mantenir la convivència i la tranquil·litat, perquè hi havia una festa i es rebien moltes trucades de queixes dels veïns".

"Després que un primer grup va llançar pals, pedres i ampolles que van ferir l'agent Salas, des de les balconades es va llençar de tot, fins i tot testos, però llavors l'agent ja estava ferit a terra".

"El metge forense fa tota una anàlisi de com cau i les lesions que té, que són a l'occipital i són incompatibles amb l'impacte d'un test".

Camió de la neteja

"Arran d'aquest cas del 4-F, hi va haver un canvi en els procediments policials: som més previsors amb la protecció dels agents i es garanteix que l'espai on hi ha intervencions no es neteja, s'espera que arribi la policia científica".

Pallisses i lesions

"No és que siguin impossibles els maltractaments, és que no passen. Les lesions es van produir en la detenció. Quan s'aplica la força perquè hi ha gran resistència i violència, s'utilitzen fins i tot les defenses. La ferida al braç del senyor Lanzas és resultat de la detenció violenta i amb força resistència per part dels detinguts".

"És la primera vegada que ha passat a la Guàrdia Urbana de Barcelona que un agent hagués de fer un tret intimidatori a l'aire, per por de ser agredit en veure's rodejat per una trentena de persones".

"En trenta-sis anys a la Guàrdia Urbana, no he tingut coneixement mai de cap situació d'aquest tipus de maltractaments".

"En aquella època no hi havia càmeres, només a la porta.  Ara n'hi ha als passadissos, a les garjoles, estem revisant constantment els procediments".

Hi ha por de denunciar?

"L'exagent de la Guàrdia Urbana que va parlar de la por de denunciar ha traspassat una línia vermella. Els serveis jurídics de l'Ajuntament estan estudiant la possibilitat de posar una querella per injúries i calúmnies. No es pot permetre deixar una ombra de dubte sobre tot  el cos de la Guàrdia Urbana, penso que parla d'una altra època. La Guàrdia Urbana de Barcelona és un cos modern i professional".

L'actuació dels agents

"Dels quatre agents que hi havia allà, només un, el de raça negra, és el que després té una intervenció que ha estat condemnada i ara ha ingressat a la presó. L'altre agent no és un testimoni clau del cas. En la detenció hi van participar onze agents i un caporal, i només dues d'aquestes persones, després, van cometre un delicte greu que ens fa vergonya i pel qual han estat condemnats".

Aclarir

"Sí que és certa la coincidència, però no és, en cap cas, un element determinant en aquella condemna".

"Hi ha un equip d'afers interns que investiguen i porten a la Fiscalia els casos que són susceptibles d'irregularitats. La Guàrdia Urbana de Barcelona fa 21.000 diligències al llarg de l'any".

"Nosaltres som els més interessats a sentir els testimonis i aclarir què va passar. Qui tingui informació, que vingui a nosaltres i a la Fiscalia; serà un altre autor, perquè no hi ha dubte que els condemnats són els autors".

"Nosaltres creiem en una Barcelona viva, segura i acollidora."

"No s'estan revisant els casos en què van intervenir els agents ara empresonats per tortures".

La invalidesa dels agents suspesos cautelarment

"Havien estat suspesos cautelarment i forçant la presumpció d'innocència perquè el procés judicial encara no s'havia acabat. És després de la suspensió que ens adonem que han aconseguit la incapacitat. Vam quedar sorpresos, no en sabíem res. M'imagino que algú els va assessorar."

"Les penes que tenen els delictes de tortures són tan greus que cap policia s'arrisca a fer-ne, perquè no hi té res a guanyar i sí molt a perdre".

"En les detencions amb violència sempre s'utilitza la força".

tv3.cat/elsmatins

facebook.com/elsmatins

@elsmatins

Anar al contingut