Cartell "Estiu 1993"
Cartell "Estiu 1993"

"Estiu 1993", amb la participació de TV3, millor pel·lícula del FIC-CAT. La coproducció "Incerta glòria", menció especial del jurat

L'òpera prima de la badalonina Carla Simón, amb la participació de TV3, "Estiu 1993", ha guanyat el premi a la millor pel·lícula del Festival Internacional de Cinema en Català (FIC-CAT). La coproducció de TV3 "Incerta glòria", d'Agustí Villaronga, ha obtingut una menció especial del jurat.

"Estiu 1993", el primer film de la directora Carla Simón, ha guanyat el premi a la millor pel·lícula del Festival Internacional de Cinema en Català (FIC-CAT), que diumenge, 5 de juny, va cloure la desena edició, dedicada als guionistes, en una gala a Roda de Berà, en què TV3 i Catalunya Ràdio eren mitjans oficials. Aquest guardó representa un nou reconeixement en l'imparable palmarès d'aquesta producció, després de ser la gran revelació de la Berlinale, on es va endur el premi a la millor òpera prima, i de guanyar la Bisnaga d'Or a la millor producció espanyola del Festival de Màlaga. El film també va rebre un premi especial del jurat al Festival d'Istanbul.

A més, la coproducció "Incerta glòria", d'Agustí Villaronga, basada en la novel·la homònima de Joan Sales ha obtingut menció especial del jurat. El film relata una història de passions amoroses i amistats traïdes durant la Guerra Civil, al front d'Aragó. La profunditat psicològica dels personatges, la visió del conflicte des d'una perspectiva gairebé filosòfica, la complexitat de les situacions col·lectives i la grandesa dels protagonistes d'aquesta pel·lícula fan pensar en una producció per al gran públic.

El premi honorífic d'aquesta edició del FIC-CAT ha estat per a la directora, guionista i professora Rosa Vergés.

"Estiu 1993", que s'estrenarà als cinemes el 30 de juny, explica la història de la Frida, una nena que ha d'aprendre a encaixar en un nou món rural, mentre afronta la pèrdua de la seva mare. Durant aquest primer estiu junts, la Frida, l'Esteve (oncle), la Marga (tieta) i l'Anna (cosina) i la seva família adoptiva s'aniran descobrint. L'Esteve i la Marga han d'aprendre a estimar la nena com si fos la seva pròpia filla. La Frida, aparentment, accepta la nova situació: ràpidament els anomena papa i mama, però li costa més acceptar la seva nova germana, l'Anna. Malgrat que l'Anna l'estima amb devoció des del primer dia, la Frida té sentiments contradictoris amb la petita. Tots quatre han de transformar les seves relacions. No serà fàcil per a ningú reorganitzar el nou nucli familiar.

Fitxa tècnica i artística:

Direcció i guió: Carla Simón Pipó
Producció executiva: Valérie Delpierre i María Zamora
Intèrprets: Laia Artigas (Frida), Paula Robles (Anna), Bruna Cusí (Marga), David Verdaguer (Esteve), Isabel Rocatti (àvia de la Frida) i Fermí Reixach (avi de la Frida), entre d'altres.
Direcció de fotografia: Santiago Racaj
Música: Ernest Pipó i Pau Boïgues

És una producció d'Iniciafilms, coproduïda per Avalon PC, amb la participació de TV3, TVE i la col·laboració de Media, l'ICAA i el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

L'adaptació d'Agustí Villaronga del llibre homònim de Joan Sales, "Incerta glòria", relata una història de passions amoroses i amistats traïdes durant la Guerra Civil, al front d'Aragó.

El front d'Aragó, 1937. Lluís (Marcel Borràs), un jove oficial republicà destinat a un lloc temporalment inactiu, coneix una enigmàtica viuda de la qual s'enamora, la Carlana (Núria Prims), que aconsegueix entabanar-lo perquè falsifiqui un document que la converteix en la senyora de la comarca. El millor amic del Lluís, el Soleràs (Oriol Pla), un oficial degradat, descobreix el frau i, a canvi de no delatar-lo, li exigeix que allunyi dels bombardejos de Barcelona el seu fill i la seva dona, la Trini, de qui ell està secretament enamorat. Quan la Trini (Bruna Cusí) arriba al poble, no triga a descobrir la traïció del Lluís i s'estableix, entre ells dos, un "estat de guerra" que farà trontollar tots els seus fonaments morals.

Fitxa tècnica i artística:

Direcció: Agustí Villaronga
Guió: Coral Cruz i Agustí Villaronga
Producció executiva: Isona Passola
Producció delegada TVC: Elisa Plaza
Intèrprets: Marcel Borràs (Lluís), Oriol Pla (Soleràs), Núria Prims (Carlana), Bruna Cusí (Trini) i Lluïsa Gavasa (tia Olerana), Fernando Esteso (moliner), Terele Pávez (molinera) i Juan Diego (Cagorcio), entre d'altres.
Direcció de fotografia: Josep Maria Civit
Música: Marcus JGR

És una producció de Massa d'Or Produccions i TV3, amb la participació de TVE, Movistar+ i Aragó TV, amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l'ICAA, i la col·laboració del Departament d'Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència, juntament amb el Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya, el govern de les Illes Balears, la Diputació Provincial de Saragossa, la Diputació Provincial d'Osca i la Diputació General d'Aragó, i amb la producció associada d'Urresti Producciones.

tv3.cat/coproduccions

Anar al contingut