Es presenta "La guerra inacabada", un homenatge a la memòria dels desapareguts de la Guerra Civil

Aquesta tarda s'ha presentat a la Filmoteca de Catalunya la docuficció "La guerra inacabada", una producció de TV3 amb la col·laboració de Batabat que s'emetrà diumenge a les 22.00, a TV3. Després de la presentació a la premsa, se n'ha fet la preestrena davant d'una sala plena de públic.

A l'acte, hi ha assistit Vicent Sanchis, director de TV3; Marc Roma, productor de Som Batabat; els directors Antoni Tortajada i Joan Gallifa; Carme Garcia, directora general de Memòria Democràtica de la Generalitat, i Diana Riba, parella de Raül Romeva. Els han acompanyat testimonis i familiars de les persones desaparegudes que centren el documental.

El director de TV3, Vicent Sanchis, ha obert la roda de premsa destacant el valor d'aquest documental, perquè, de les víctimes de la guerra –ha dit–, "n'hem sentit a parlar molt, però encara hi ha molts cossos dels soldats perdedors tirats en cunetes, després de ser afusellats sense que ningú hagi fet res per identificar-los". "Per intentar solucionar part d'aquest oblit tan greu", ha explicat que el Departament d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència de la Generalitat va endegar, el juliol del 2017, un pla d'excavació de les fosses de la Guerra Civil Espanyola que encara queden a Catalunya i un programa d'identificació genètica. "Aquest documental s'ha plantejat dins d'aquest pla, són cinc històries que enlluernen de tan ben plantejades com estan. Som davant d'una producció d'aquelles que cal fer per entendre què vol dir buscar i identificar desapareguts de la Guerra Civil Espanyola, però també per entendre per què, gairebé 80 anys després, encara hi ha més de 5.000 famílies que volen fer-ho. Aquest explica per què val la pena, abordar una iniciativa com aquesta, que sembla llunyana, però no ho és."

El productor executiu de Som Batabat, Marc Roma, ha explicat que "l'objectiu d'aquest documental i el desig que el va fer néixer era aportar un gra de sorra per resoldre el dol col·lectiu pels nostres desapareguts. Ajudar les famílies que volen tancar una etapa de la seva vida de manera sòlida i definitiva. Aquest documental també vol ser un homenatge a totes elles."

Antoni Tortajada, un dels directors i presentador de "La guerra inacabada", ha explicat que el títol del documental explica el perquè d'obrir fosses 80 anys després, perquè "una guerra no està acabada fins que les famílies no poden enterrar les seves víctimes. Hem volgut ficar-nos dins dels equips d'antropòlegs, arqueòlegs i genetistes que obren les fosses, n'extreuen els cadàvers i n'intenten identificar les restes, però de seguida vam veure que la història és en els seus familiars. D'aquest documental –explica– ens ha quedat el dolor de les famílies que fa tants anys que busquen i encara no han trobat. Potser som davant de l'última oportunitat d'excavar fosses."

Joan Gallifa, codirector i realitzador de "La guerra inacabada", ha reconegut que el primer repte del projecte va ser la reconstrucció ficcionada de les vides de les víctimes, una de les tres potes de suport del documental, a part de la investigació i les famílies. "Perquè enfrontar-se al dolor, la por i la maldat és especialment dur i difícil, i un dolor com aquest no es pot explicar." Per això ha afirmat que van decidir fer l'enregistrament amb drons, "que donen una visió externa. D'aquesta manera aconseguíem un distanciament físic, però no mental."

Abans de començar la projecció, el director de TV3, Vicent Sanchis, ha agraït l'assistència i la implicació dels testimonis i familiars dels desapareguts. Per la seva banda, Antoni Tortajada ha llegit una carta que ha fet arribar Raül Romeva des de la presó d'Estremera. Com a conseller del Departament d'Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència de la Generalitat, Romeva es va implicar en l'elaboració d'aquesta docuficció i, en la carta, reconeix que el pla de recuperació de les fosses de la Guerra Civil Espanyola que encara queden a Catalunya va ocupar gran part dels esforços de la seva tasca com a conseller.

Després de la projecció íntegra del documental, en una preestrena, Carme Garcia, directora general de Memòria Democràtica de la Generalitat, ha volgut donar un missatge d'esperança, perquè la xarxa amb què es treballa és cada cop més gran, s'obren moltes fosses, es troben molts cossos i cada cop hi ha més persones que volen saber si entre ells hi ha els seus familiars. Després, Diana Riba, parella de Raül Romeva, ha parlat en nom seu i ha explicat que "la memòria democràtica sempre ha estat pel Raül una prioritat política" i ha llegit una carta, en què ell mateix explica que té moltes ganes de veure aquest documental, que mostra una tasca "que fa 40 anys que s'hauria d'haver començat, perquè només amb la memòria endreçada podrem mirar endavant."

tv3.cat

Anar al contingut