Ernest Benach creu que ara "l'independentisme és més transversal que mai"

El president del Parlament reclama que el govern de la Generalitat, sigui quin sigui, lideri la iniciativa de plantejar una consulta.

El president del Parlament, Ernest Benach, ha afirmat al programa El matí de Catalunya Ràdio, amb Xavier Vilà, que "l'indepententisme és més transversal que mai" i que això "és una molt bona notícia pel país". En aquest sentit, ha reflexionat: "L'independentisme, que està passant?, doncs que s'ha convertit més transversal que mai. És a dir, en aquests moments, i es reconeix en la mateixa enquesta que vostè mateix diu, hi ha independentistes a Convergència i Unió, hi ha independentistes al PSC i hi ha independentistes a Iniciativa, o no, matiso: no és que hi hagi independentistes en aquests partits, és que alguns dels militants o la gent que vota aquests partits diu que veuria bé la independència, que és diferent". Benach ha observat que aquesta transversalitat de l'independentisme significa que "ha superat el que era fins ara un partit polític. I això és una bona notícia? Clar que és una bona notícia, és una bona notícia pel país, perquè cada vegada som més i això, per mi, fantàstic!".  

En referir-se a una enquesta publicada aquest cap de setmana sobre la voluntat d'una Catalunya independent, Ernest Benach ha dit: "que digui que un 47% dels enquestats, una mostra prou significativa, digui que estarien a favor de l'estat propi, alguna cosa significa que està canviant en aquest país. Per tant, l'independentisme és més transversal, estem a les beceroles, hem de construir el discurs i el relat de com ho hem de fer per arribar a l'Estat, i qui està més ben posicionat per fer-ho és qui és independentista des de fa molt de temps. Sabrem aprofitar-ho? Aquest és el gran dubte, aquesta és la gran qüestió i aquest és el gran repte que té Esquerra Republicana en aquests moments". Preguntat per Xavier Vilà sobre el paper del vicepresident Josep Lluís Carod-Rovira en aquest nou escenari, Benach ha respost que "si no hagués sigut pel discurs que ha fet Carod Rovira durant tots aquests anys, si no hagués sigut per, justament, aquesta vinculació de l'esquerra amb el sobiranisme, l'independentisme, no hauria estat possible, no hauríem arribat aquí (...) una part molt important del mèrit la té ell, una persona que ha sigut capaç d'això, és evident que ha de continuar tenir un paper, no en tinc cap mena de dubte".

D'altra banda, el president del Parlament ha apostat per fer una política diferent de la que s'ha dut a terme fins a dia d'avui i, en aquest sentit, ha dit que "el fet de plantejar una consulta en aquests moments és absolutament pertinent per saber on som i per saber cap on podem avançar". Ara bé, ha incidit que "hi ha moltes maneres de plantejar les coses, el que passa és que ha de ser d'alguna manera el govern de Catalunya qui agafi la iniciativa, qui comenci a caminar, perquè si no és així, tota aquesta expectativa, tota aquesta perspectiva de futur quedarà en un no res, i em fa l'efecte que el missatge que dóna Esquerra Republicana és aquest. És a dir, la societat civil ha fet un paper molt important en tot aquest procés, molt més del que podíem imaginar, sospitar, i no els estarem mai prou agraïts. Els partits polítics, en canvi, no han acabat de... els ha costat massa. És hora que el govern de Catalunya, sigui qui sigui qui governi, faci un pas decidit endavant i comenci a pensar una mica aquest futur que pot ser diferent, i fins a quin punt pot ser diferent i fins a quin punt ha de ser diferent. Esquerra Repubilcana, que ha complert una mica aquesta funció històrica d'estirar, estirar, estirar, estirar i que en aquests set anys ha estirat i molt, i a part de fer bona obra de govern ha estirat al màxim que ha pogut, ara li toca torna a fer aquest paper. I tornar a fer aquest paper en un nou estadi, en una nova manera de veure les coses."
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut