Dimecres a les 22.10

"En diàleg" i "La segona trobada", dimecres 1 de març, a "60 minuts"

Amb motiu de les eleccions anticipades a Irlanda del Nord, el 2 de març, després de la caiguda del govern de Belfast, compartit entre protestants i catòlics, "60 minuts", el programa que ofereix els millors documentals periodístics, dedicats a l'aprofundiment i l'anàlisi de l'actualitat i a la reflexió social, política i econòmica sobre els principals temes de debat arreu del món, estrena "En diàleg", un documental que reuneix les diferents parts que van estar implicades en el conflicte d'Irlanda del Nord per trobar, mitjançant el diàleg, un camí per construir la pau, un procés encara inacabat. I després, a "La segona trobada", es retroben dos enemics de la guerra de Iugoslàvia. Un missatge de pau i amistat, premiat a festivals de Croàcia i els Estats Units, i nominat als Oscars a la millor pel·lícula documental l'any 2013.

"En diàleg"

Diàleg per construir la pau a Irlanda del Nord

La professora de filosofia Sira Abenoza creu que la major part dels conflictes en la societat es deuen a la falta de diàleg. Amb aquesta premissa organitza des de fa temps trobades entre persones de diferents orígens, condició social, econòmica, política o de qualsevol altre tipus. Després d'haver posat en pràctica el seu mètode de diàleg socràtic a Espanya i Amèrica del Sud, en aquesta ocasió es desplaça fins a Irlanda per reunir en una taula exmembres de l'IRA, exmembres de grups paramilitars unionistes, un exsoldat britànic i un expolicia.

En el seu viatge coneix persones que l'ajuden a comprendre el procés de pau d'Irlanda del Nord. En primer lloc, es troba amb el periodista Brian Rowan, que va cobrir gran part del conflicte per la BBC i que ha escrit diversos llibres sobre el tema. L'últim és "Unfinished peace". Rowan li explicarà per què la pau no està completada. Després de parlar amb el periodista, Sira Abenoza comença les sessions de diàleg amb persones que fins fa poc estaven enfrontades en una lluita que va causar més de 3.000 morts. Junts emprenen un exercici de diàleg que, en paraules dels mateixos protagonistes, "és un camí cap a allò desconegut" i alhora "l'única manera de construir la pau".

Les cinc sessions de diàleg s'alternen amb la visita de Sira a un grup de víctimes i a la primera escola integrada de catòlics i protestants, que es va crear a Irlanda del Nord. També fa una ruta turística pels llocs més representatius del conflicte, acompanyada de guies de tots dos bàndols i coneix el mossèn Harold Good, que va ser un important mediador del procés.

Per últim, Sira visita la costa nord. A la comunitat cristiana de Corrymeela coneix Jo Berry i Pat Magee. Ella és la filla d'un diputat anglès mort en un atemptat i ell, el terrorista de l'IRA que hi va posar la bomba. La seva història és l'exemple definitiu del poder del diàleg per solucionar conflictes.

Dirigit per Xuban Intxausti.

Un documental realitzat a Belfast, produït per Europa Transit, una de les ambaixades itinerants de DSS2016 (Sant Sebastià Capital Europea de la Cultura 2016) i Mediapro.

Enllaç: http://dss2016.eu/es/san-sebastian-2016/paz/europa-transit/ciudades/belfast

"La segona trobada"

La primera vegada, es disparen l'un a l'altre.
En la segona trobada, els adversaris es fan amics.
Una història d'humanitat i esperança. Un missatge de pau i tolerància.

Una vegada, la guerra va reunir dos homes. La primera vegada que es van veure va ser en un radar, durant un bombardeig de l'OTAN a la guerra de Iugoslàvia, l'any 1999. Un d'ells era el pilot nord-americà d'un sigil·lós avió invisible F-117A; l'altre, l'oficial serbi que li va disparar un míssil i el va abatre. L'avió va caure en el llogaret de Budjanovci (zona de Vojvodina). Aleshores eren enemics i aquell era el primer avió de les forces internacionals abatut. La notícia es va estendre ràpidament arreu del món. Però aquest és només el principi d'una història fascinant.

"La segona trobada" ("The second meeting") és la història del retrobament de l'expilot Dale Zelko i exoficial de míssils Zoltan Dani, dotze anys després d'aquella primera topada bèl·lica. Un documental únic que ha tingut una gran acollida internacional i que descriu una història extraordinària i increïble.

Un emotiu missatge de pau, humanitat, tolerància i amistat, que ha estat guardonat amb els premis i nominacions següents:

Premi del Jurat en el Zagreb Film Festival (Croàcia)
Millor Projecte Documental en el Red Dirt Film Festival (Oklahoma, EUA)
Nominació a la Millor Pel·lícula Documental en el Red Dirt Film Festival (Oklahoma,EUA)
Nominació oficial a la Millor Pel·lícula Documental als Oscars 2013
Millor Documental en el Borrego Springs FF (Califòrnia, EUA)
Nominació a Millor Documental en el Queens World Film Festival (Nova York, EUA)

Dirigit per Zeljko Mirkovic. Una producció d'Optimistic Film.

tv3.cat/60minuts

Sant Joan Despí, 28 de febrer del 2017

Anar al contingut