Els partits catalans amb representació al Congrés estan indignats amb l'ús que Mariano Rajoy va fer de Catalunya en el discurs d'investidura

Gabriel Rufián, d'ERC, Francesc Homs, del Partit Demòcrata Català, i Xavier Domènech, d'En Comú Podem, han explicat a "El matí de Catalunya Ràdio", amb Monica Terribas, els seus posicionaments

El diputat d'ERC, Gabriel Rufián, ha mostrat la seva sorpresa davant el discurs de Mariano Rajoy dient que "estem sorpresos més que res perquè el president d'un govern d'un estat amb un 50% d'atur juvenil, per exemple, per donar una dada, digui que Catalunya és la principal amenaça d'Espanya, doncs em sembla que és tenir molt poca vergonya."    

El líder republicà ha afegit: "Jo no crec tampoc que Rajoy fes un discurs massa electoral. Rajoy va fer de Rajoy. Va fer de marmota fidel en aquesta mena del dia de la marmota en què s'ha convertit el parlamentarisme polític espanyol." 

Des del Partit Demòcrata Català, Francesc Homs ha dit que creu que l'actual escenari d'incertesa a Espanya convé als interessos de Catalunya. Homs ha destacat: "Ells, que són el gran adversari nostre, que estiguin entretinguts i amb incapacitat de fer govern o, si el fan, que sigui terriblement feble, jo crec que per la nostra estratègia política que és l'emancipació, la llibertat, la independència de Catalunya, sincerament, ho dic sense embuts, jo crec que això ens convé, això és política."

Per Xavier Domènech, d'En Comú Podem, Rajoy va intentar compensar la falta de projecte amb els atacs a Catalunya. També ha retret al PSOE que s'hagi instal·lat en el "no" a Rajoy, sense obrir espais de diàleg per plantejar un govern alternatiu. Per Domènech:  "Efectivament, quan tu dius un "no" a un govern has de poder començar a posar sobre la taula quin és el teu govern alternatiu, en aquest sentit. I aquí, jo crec que tots i totes hauríem de fer esforços, però perquè aquest escenari es doni hi ha d'haver-hi escenari, és a dir, hi ha d'haver agents que vulguin, efectivament, treballar per aquest escenari."

D'altra banda, Domènech ha afirmat que la seva presència l'11 de setembre al matí a Sant Boi, ciutat on hi ha la tomba de Rafael Casanova, i a la mobilització de la tarda  que l'ANC organitza a  Barcelona, no significarà que defensi el Referèndum Unilateral d'Independència

El diputat d'En Comú Podem ha dit: "Jo no hi vaig a reivindicar el referèndum unilateral perquè crec que la manifestació expressa diferents propostes. Crec que hem de poder expressar la pluralitat de posicions en la reivindicació conjunta. Pensem que Catalunya ha sigut forta i aquest Sant Boi també representa això quan ha volgut expressar-se en tota la seva pluralitat com un sol poble."

L'assistència de membres de l'entorn dels comuns, com ara l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, a l'acte convocat per l'ANC a la capital catalana ha generat divisió d'opinions. Iniciativa ja ha rebutjat participar-hi perquè no s'hi senten cridats.

Si voleu escoltar totes les entrevistes amb Gabriel Rufián, Francesc Homs i Xavier Domènech,  cliqueu aquí.

 

catradio.cat/mati

facebook.com/elmatidecatalunyaradio

twitter.com/maticatradio

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut