Els no-llocs, els grafitis i els superherois, a "Quan arribin els marcians"

Demà, a les 23.45, TV3 emetrà un altre capítol de "Quan arribin els marcians", el programa cultural en forma de càpsula del temps que s'envia a l'espai amb l'esperança que un dia algú la trobi i entengui els humans. Aquesta setmana, els no-llocs, l'art dels grafitis, els superherois, la soprano María Bayo i l'actor Julio Manrique, protagonistes del vintè capítol marcià.

Sant Esteve de les Roures és un poble inexistent que, des que va aparèixer en un informe de la Guàrdia Civil sobre els fets de l'1 d'octubre, s'ha convertit en tot un fenomen viral. Aquest reportatge es pregunta què són els no-llocs i si existeixen els llocs ideals. I, per això, en parlen l'escriptor Jordi Puntí, autor de "Això no és Amèrica", el músic Joan Miquel Oliver i el periodista i escriptor especialitzat en viatges Xavier Moret.

Un jutge acaba d'ordenar la indemnització, a més de 21 grafiters, per les obres que els van tapar a l'edifici 5pointz del barri novaiorquès de Brooklyn. És la primera vegada que la justícia es posa del costat dels grafiters i reconeix els drets dels artistes urbans. I és que, si són vàndals o artistes, és una dicotomia sempre present. Jofre Font explora les iniciatives, cada vegada més nombroses, per tal que les parets públiques i privades esdevinguin autèntics llenços i, per això, es desplaça a Penelles, el poble de la Noguera, que s'ha convertit en una galeria a l'aire lliure; a Falset, on l'artista Marina Capdevila té obra al carrer, igual que la té a Bèrgam o a Los Angeles. Parla també amb el grafiter Adrià Bosch, "Axe Colours", i amb Marc Garcia, director del projecte Rebobinart-Wall Spot, que promou l'art del grafiti de manera legal i que és un èxit creixent. 

En els pròxims dos anys està prevista l'estrena de més de 30 pel·lícules de superherois. El gènere no para d'incorporar nous protagonistes i plantejaments adaptats als nous temps i, amb aquesta actualització, no para de seduir públics nous. Què fa que els superherois continuïn sent un mirall de les aspiracions humanes? En parlaran el veterà guionista de Marvel Ray Thomas (autor de guions de "Spiderman" o "La liga de la justicia"), Borja Cobeaga, guionista de l'adaptació cinematogràfica del còmic "Superlópez", que s'estrenarà a la tardor, i l'antropòleg José Mansilla.

De dives, n'hi ha de molts tipus, i aquest cop els marcians n'han volgut abduir una de les clàssiques. Maria Callas seria una de les grans dives del segle XX, i aquests dies li dona vida la soprano María Bayo a la funció "Master Class" al Teatre Borràs, així que els marcians se l'enduen una estona per sotmetre-la a un tercer grau.

Què tenen les tragèdies gregues que encara ens continuen fascinant, més de 2.000 anys després d'haver estat escrites? Per esbrinar-ho, els marcians abdueixen Julio Manrique, que aquests dies es posa a la pell d'Èdip en la tragèdia que va escriure Sòfocles i que dirigeix Oriol Broggi al Teatre Romea.

I, per acabar el programa, la secció "Cap de setmana a la Terra" farà quatre propostes culturals perquè, si els marcians aterren avui mateix, puguin triar.

"Quan arribin els marcians" és un planeta en si mateix, és un lloc des del qual es pregunta per què passen les coses que passen i per què la gent fa el que fa. I n'estan convençuts: la cultura és a tot arreu.

tv3.cat/marcians

twitter.com/marciansTV3

instagram.com/marciansTV3

facebook.com/marciansTV3

Anar al contingut