"Els internats de la por", Premi Bones Pràctiques de Comunicació no Sexista 2015

"Els internats de la por", de Montse Armengou i Ricard Belis, guardonat amb el Premi Bones Pràctiques de Comunicació no Sexista 2015 per un periodisme rigorós i de qualitat per l'Associació de Dones Periodistes de Catalunya. El documental es va emetre en l'espai de TV3 "Sense ficció", una finestra oberta a les millors produccions del gènere que ens permeten reflexionar sobre els grans reptes de la societat actual.

"Els internats de la por", un documental dirigit per Montse Armengou i Ricard Belis, va rebre el Premi Bones Pràctiques de Comunicació no Sexista 2015 per un periodisme rigorós i de qualitat, fent visibles les dones i les seves actuacions en un programa de televisió generalista d'una cadena pública.

Els Premis de Comunicació no Sexista 2015 es van lliurar divendres 13 de novembre en el marc de la commemoració dels 23 anys de l'Associació de Dones Periodistes de Catalunya a l'Auditori del CaixaForum amb la presència de tots els premiats.

El treball d'Armengou i Belis és un exercici de recuperació de la memòria històrica que destapa un passat ocult i silenciat, protagonitzat per milers de nens i nenes internats en col·legis religiosos, orfenats, preventoris antituberculosos o centres d'Auxilio Social. Centres en què van patir abusos físics, psíquics, sexuals, explotació laboral i pràctiques mèdiques dubtoses, que es van convertir en una mena de presó per a aquests infants i que van perdurar fins ben entrada la democràcia. A diferència de països com Irlanda, que han reconegut els maltractaments a nens sota la seva tutela, a Espanya, aquests abusos no han estat mai jutjats ni reparats.

"Els internats de la por" tanca la trilogia sobre la infantesa com a víctima del franquisme iniciada amb "Els nens perduts del franquisme" (2002) i "Torneu-me el fill!" (2012).

El documental es va estrenar el 28 d'abril al programa "Sense ficció", sent el programa més vist del dia a Catalunya, amb una audiència de 635.000 espectadors i una quota de pantalla del 19,1%.

Fitxa tècnica
Direcció: Montse Armengou i Ricard Belis
Producció: Roser Costa
Documentació: Montserrat Bailac
Direcció de fotografia: David Bou
Muntatge: Joan Carles Calvera
Il·lustracions: Joan Casaramona
Muntatge il·lustracions: Juan Serrano
Muntatge musical: Josep M. Homs
Postproducció d'àudio: Carles Garcia
Ambientació: Quim Viciana
2a càmera: Jordi Giralt i Xavier Martínez Butxaca
Estudiants en pràctiques: Jordi Farrés i Laia Canadell

tv3.cat/senseficcio
facebook.com/senseficcio
twitter.com/senseficcio

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut