Els eurodiputats catalans han valorat el "no" d'Escòcia a la independència

Representants catalans de l'Eurocambra han participat a la tertúlia d''El matí de Catalunya Ràdio."

En la tertúlia d'El matí de Catalunya Ràdio, amb Mònica Terribas, eurodiputats catalans han donat la seva visió sobre el resultat en el referèndum d'Escòcia. Hi ha participat Ramon Tremosa, de CiU; Josep Maria Terricabras, d'ERC; Javi López, del PSC; Santiago Fisas, del PP; Joan Carles Girauta, de Ciutadans, i Ernest Urtasun, d'ICV.
 
Ramon Tremosa, de CIU, ha demanat a Madrid que prengui nota del tarannà democràtic del premier britànic, David Cameron. Tremosa ha destacat que "Cameron, que va arriscar moltíssim acceptant el referèndum escocès, avui ha dit que podria no haver-ho fet". Però Cameron diu: "Avui puc dir que Escòcia està més lluny de la independència que ahir." Tremosa afegeix: "Això és el mirall anglès que a Madrid se'l podrien aplicar una mica. Penso que és un element bonic de reflexió."
 
Ernest Urtasun, d'ICV, ha fet un paral·lelisme entre Catalunya i Escòcia. Per Urtasun, "la consulta és la porta que pot obrir una possible tercera via. Escòcia demostra que, sense la consulta, hi ha tercera via. I si ens hem d'esperar asseguts que el PP i el PSOE en ofereixin alguna cosa, no passarà. És que és evident". Aleshores "no, com que la llei i la constitució diuen no sé què.... esperin vostès i no facin absolutament res. Així no avancen les coses, no avançarem. Per això és tan important el que s'ha fet a Escòcia i el que hem fet nosaltres a Catalunya."
 
Javi López, del PSC, ha apuntat que creu que el diàleg ha estat fonamental perquè es faci aquest referèndum en què s'ha imposat la tercera via. Per Javi Lopez, "un clar guanyador és la tercera via, en aquest procés. No guanya l'statu quo, guanya canviar l'statu quo per part de tothom. Jo crec que hi ha consens per part de tothom. Es parlava també de com afectaria la resta del Regne Unit i que esdevindrà molt probablement un estat federal."     
 
Josep Maria Terricabras, d'ERC, ha manifestat que  desconfia de les promeses de Cameron i dels que han impulsat la campanya de la por, a favor del "no".  Terricabras ha explicat que "van començar a espantar el personal, a dir coses com que pujarien els preus en els supermercats. Tot això ha fet que, aleshores, també haguem d'anar molt en compte, que ens plantegem fins a quin punt s'han de creure aquestes promeses".
 
Santiago Fisas, del PP, ha manifestat que està convençut que Cameron ha estat un oportunista dient "Cameron és evident que és un demòcrata, però també és un oportunista total. Ell, com que estava segur a l'inici que guanyaria el "no" per golejada, aleshores, per això va voler fer el referèndum. No perquè sigui el més demòcrata del món, sinó per un tacticisme total i ha jugat amb foc".  
 
Finalment, Joan Carles Girauta, de Ciutadans, ha dit que respecta que el referèndum hagi estat legal. Ha assegurat que "s'ha donat un respecte a la legalitat,  és un estat sobirà que ha considerat que havia de fer això d'aquesta forma, i té tot el respecte del món, i el poble escocès no ha volgut incerteses i no ha volgut aventures".
 
Si voleu escoltar la taula rodona sencera podeu anar aquí, podeu anar aquí
 
 
Catradio.cat/mati
Facebook.com/elmatidecatalunyaradio
Twitter.com/maticatradio
 
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut