"Les cares d'Europa"
"Les cares d'Europa"

"El suplement", amb Ricard Ustrell, ofereix "Les cares d'Europa", dos programes especials que explicaran sobre el terreny el drama dels refugiats

Aquest cap de setmana "El suplement" de Catalunya Ràdio presenta "Les cares d'Europa", un programa especial sobre com Europa està afrontant l'arribada de milers de refugiats que fugen de la guerra i la pobresa, sense perdre de vista els desastres que ha patit Europa en el segle XX. El programa mostrarà les dues realitats. La primera, dissabte, des de Brussel·les i els despatxos del Parlament Europeu, on es prenen les decisions. Diumenge, des de Ceuta, Sicília i Grècia, coneixerà de primera mà la realitat de les persones que creuen les fronteres buscant una oportunitat.

Durant l'emissió hi haurà entrevistes amb Oriol Junqueras, Raül Romeva, Ernest Urtasun, Josep Maria Terricabras, Francesc Gambús i Santi Fisas, entre altres personalitats.

Cara "A". Brussel·les

Aquest viatge per Europa començarà dissabte, a les 9.30, a la Grand Place de Brussel·les, un dels cors d'Europa. Des d'allà, Ricard Ustrell farà una ruta pels llocs històrics de la ciutat amb el guia català Roger Torremorell, i l'acabarà al bar L'Archiduc, un local emblemàtic de Brussel·les que mostra una altra part de la història europea: la de la barbàrie.

Aquest local és famós perquè s'hi reunien les SS durant l'ocupació nazi a Bèlgica, del 1940 al 1944. A les 10.00, el programa s'endinsarà en la cara més fosca d'Europa a través del testimoni de Paul Sobol, un dels jueus supervivents del camp de concentració d'Auschwitz. El van deportar quan tenia 18 anys amb la seva família, i només ell i la seva germana van sobreviure. Ara té 90 anys i es dedica a fer xerrades i conferències i ha publicat el llibre: "Jo me'n recordo d'Auschwitz. De l'estrella de xèrif a la creu de la vida". Després d'aquest testimoni d'una de les etapes més fosques de la història europea, analitzem un altre episodi, la creació de la Unió Europea.

A les 10.30, "El suplement" parlarà amb el vicepresident del govern de la Generalitat i exdiputat al Parlament Europeu, Oriol Junqueras; la portaveu del PP de la Comissió Mixta de la Unió Europea, Concepción Santa Ana; Josep Borrell, expresident del Parlament Europeu; Concepció Ferrer, la primera eurodiputada catalana, i Quim Arrufat, membre del secretariat de la CUP.

Més tard, a "Quatre gats", Ricard Ustrell entrarà al Parlament Europeu, per entendre per a què serveix aquesta institució i com està organitzada. Ho explicaran els eurodiputats catalans Ernest Urtasun, Josep Maria Terricabras, Francesc Gambús i Santi Fisas.

A migdia, "El suplement" s'instal·larà al plató que hi ha al hall del Parlament Europeu. Des d'allà, analitzarà un altra cara del Parlament; la informativa. Ricard Ustrell conversarà amb tres periodistes catalans que fan la seva tasca a Brussel·les; Albert Elfa de Catalunya Ràdio; Griselda Pastor de la Cadena Ser, i Laura Pons, d'"El Punt-Avui" i l'ACN.

Més tard, el programa abordarà un dels temes més polèmics actualment al Parlament Europeu: la immigració. Ricard Ustrell preguntarà quines són les polítiques en aquesta matèria o per què Europa gira l'esquena a les persones que busquen refugi. L'hi preguntarà a Ska Keller, vicepresidenta i portaveu de política migratòria del grup Els Verds/Aliança Lliure Europea; Javi López, eurodiputat del PSC-PSOE, i també titular de la Comissió d'Ocupació i Afers Socials del Parlament Europeu, i Beatriz Becerra, integrant del grup d'Aliança dels Demòcrates i Liberals per Europa i vicepresidenta de la Subcomissió de Drets Humans del Parlament Europeu.

A les 13.00 el programa marxarà del Parlament Europeu per conèixer Isabel Yglesias, una catalana que viu a Brussel·les, que col·labora amb diverses plataformes ciutadanes d'ajuda als refugiats que arriben a la ciutat. Una d'elles és l'ONG We Exist, que treballa per l'acollida i integració de refugiats sirians.

Cara "B" Ceuta, Sicília i Grècia

Diumenge, 4 de desembre, a les 08.45, el programa conversarà amb Raül Romeva. El conseller d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència és un bon coneixedor de la Unió Europea, i parla amb Roger Escapa sobre la gestió de la immigració a Europa i l'acció exterior de Catalunya.

A les 09.30, el programa parlarà de com Europa afronta l'arribada de milers de refugiats que fugen de la guerra i la pobresa. Un programa que mostra dues realitats. Aquest diumenge, el programa mirarà què passa a Ceuta, Sicília i Grècia, per conèixer de primera mà la realitat de les persones que creuen les fronteres buscant una oportunitat.

El viatge comença a la plaça Sintagma d'Atenes, des d'on Ricard Ustrell passejarà fins a arribar a la seu de la Comunitat dels Catòlics Grecs de Ritu Bisantí. Allà, entrevistarà el pare Manel Nin, un monjo de Montserrat que ha estat nomenat pel papa Francesc bisbe d'Atenes i que ajuda els refugiats que arriben a la ciutat. El programa parlarà amb ell sobre la seva tasca, i també sobre el paper que està tenint l'Església en aquesta crisi migratòria. Just després, "El suplement" anirà fins a l'Hotel City Plaza d'Atenes. En aquest antic hotel de luxe hi viuen centenars de refugiats i hi treballen una trentena de voluntaris. Un d'ells és el Carles Blanco, que farà de guia en aquesta visita amb dues persones que coneixen de prop la realitat d'Atenes i de les persones que hi arriben, l'educador social Tassos Smetopoulos i el periodista Hibai Arbide.

A les 10.30, Ricard Ustrell parlarà de les rutes alternatives que segueixen moltes persones que arriben de llocs com Tunísia, Síria o Líbia, i que situen Sicília com una porta d'entrada a Europa. Escoltarà testimonis de refugiats que arriben a Porto Palo, al sud de l'illa, i d'altres que viuen a Caramineo, un antic centre militar que s'ha convertit en el centre de primera acollida més gran d'Europa. Però n'hi ha molts que, des de Sicília, segueixen el seu camí cap al nord. Un viatge que explicarà Sergi Càmara, un fotoperiodista que aquest estiu ha estat a Ventimiglia, una ciutat de la costa d'Itàlia a pocs quilòmetres de la frontera amb França.

A partir de les 11.00, "El suplement" analitzarà una altra cara d'aquest relat. El programa anirà a Ceuta per conèixer de prop una ciutat que s'ha convertit en una zona de pas per arribar a Espanya; ja sigui saltant la tanca, amagant-se dins vehicles o per mar. Ricard Ustrell ha conversat amb persones que poden explicar aquesta realitat complexa: Alfonso Cruzado, responsable de comunicació de la Guàrdia Civil de Ceuta; Carmen Echarri, directora del diari "El Faro de Ceuta" i experta en immigració; Germinal Castillo, cap de premsa de la Creu Roja de Ceuta, i Verónica Ribera, voluntària i cap d'estudis de l'institut Almina de Ceuta. Per últim, conversarà amb Martín Zamora, enterramorts del cementiri de Ceuta.

A migdia, el programa tornarà a Grècia, a un dels camp militars de refugiats de Vasilika, situat a uns 35 quilòmetres de Tessalònica. Des d'allà s'explicarà la història de les persones que hi viuen i també la dels voluntaris que els ajuden. Acabarà la visita conversant amb Toni Borrell, de la plataforma Stop Mare Mortum, que ofereixen assessorament jurídic als refugiats que viuen en aquests camps.

A partir de les 13.00, Ricard Ustrell es desplaça a uns 500 metres del camp militar de Vasilika per conèixer la comunitat d'Eko. Els seus voluntaris organitzen tallers d'oficis, classes d'idiomes i diverses activitats de dia per als refugiats. En parlarà amb tres d'aquests voluntaris: Sílvia Pagès, Sara Montesinos i Arnau de Farrera.

A partir de les 13.30, des dels estudis de Catalunya Ràdio de Barcelona, s'analitzarà tot el que ens ha deixat el programa d'aquest diumenge amb Marina Rosell, Jaume Sisa i Bel Olid. 

Els dos programes es fan amb el suport del Col·legi de Periodistes de Catalunya, el grup de Periodistes Ramon Barnils, el Parlament Europeu i la Comunitat d'Eko.

"El suplement", el magazín d'actualitat del cap de setmana, s'emet dissabtes i diumenges de les vuit del matí a les dues del migdia.

 

 

catradio.cat/suplement

facebook.com/elsuplement

twitter.com/elsuplement

Anar al contingut