"El Simposi és un espai d'il·lusions, respostes i emocions que retorna al ciutadà la seva solidaritat"

"La Marató és fonamental per a la recerca a Catalunya, que no seria on és si no fos per l'impuls continuat que li dona aquest projecte"

La Fundació ha fet públics avui els resultats de la recerca sobre càncer impulsada amb els fons de La Marató 2012 en el 19è Simposi, que ha tingut lloc a l'Institut d'Estudis Catalans. Els 79 equips investigadors que han dut a terme els 42 projectes finançats per aquella edició del programa hi han exposat un conjunt d'avenços en la prevenció, el diagnòstic i el tractament de diferents tipus de càncer, molts dels quals ja s'estan aplicant en pacients amb resultats molt positius.

Els investigadors han presentat les conclusions de la seva investigació en 4 taules científiques moderades per la doctora Elvira Fernández, directora científica de l'Institut de Recerca Biomèdica de Lleida, i el doctor Ernest Vinyoles, director de l'Agència de Gestió d'Investigació Clínica en Atenció Primària de l'IDIAP.

La cloenda del simposi ha estat conduïda per Ariadna Oltra i Òscar Dalmau, presentadors de La Marató 2012. En la primera part, els moderadors de les taules han fet una síntesi de les fites aconseguides. "Avui hem vist com La Marató de TV3 ha donat un impuls decisiu a línies consolidades en recerca oncològica, tant pel que fa a la recerca bàsica com a la translació a la pràctica clínica", han explicat. Del conjunt de projectes, han destacat la innovació i l'originalitat en els enfocaments, així com la seva qualitat elevada. Una recerca orientada a la prevenció precoç, el tractament personalitzat i la millora del pronòstic dels pacients.

Després ha intervingut el Dr. Albert Barberà, director general de Recerca i Innovació en Salut del Departament de Salut, que ha declarat que "La Marató és fonamental per a la recerca a Catalunya, que no seria on és si no fos per l'impuls continuat que li dona aquest projecte".

El director de la Fundació, Lluís Bernabé, i el president de l'Institut d'Estudis Catalans, Joandomènec Ros, han fet la cloenda institucional.

Lluís Bernabé ha explicat que el "Simposi és un espai d'il·lusions, respostes i emocions que retorna al ciutadà la seva solidaritat, un valor que al llarg de 26 edicions de La Marató de TV3 i Catalunya Ràdio ha permès recaptar prop de 173 milions d'euros i finançat 794 projectes de recerca d'excel·lència que han implicat el talent de 7.300 investigadors".

El president de l'Institut d'Estudis Catalans, Joandomènec Ros, ha expressat "l'honor que representa per a l'IEC acollir un acte de La Marató, amb qui el lliguen dos objectius: la recerca i la salut de la societat". 

Una actuació de llum i so a càrrec del físic, divulgador científic i presentador del programa "Dinàmiks", del canal Super3 de Televisió de Catalunya, Dani Jiménez, ha posat punt final al 19è Simposi.  

Per difondre més àmpliament els avenços presentats en el simposi, TV3 ha elaborat el programa especial "La Marató dels investigadors", dirigit per Xavi Abad i conduït per Òscar Dalmau i Ariadna Oltra, que recull alguns dels resultats amb els científics implicats i el testimoni de persones que van participar en La Marató 2012. El programa s'emetrà la nit del dilluns 11 de juny. 

Consulteu els resultats dels 42 projectes que s'han presentat avui: http://www.tv3.cat/marato/19simposium 

Per la seva innovació i capacitat d'aplicació directa en els pacients, destaquem els següents projectes:

S'implementa una nova tecnologia que analitza en profunditat el càncer de pulmó a partir de la biòpsia tumoral i líquida
Ja s'està aplicant amb resultats excel·lents en la resposta al tractament i l'evolució de la malaltia, ja que permet tenir un diagnòstic molecular molt concret i dirigir la teràpia adequada per a cada pacient.
Dra. Beatriz Bellosillo Paricio. IMIM-Hospital del Mar

Es posa en marxa un "intèrpret del genoma del càncer" que permet decidir més acuradament els tractaments i predir-ne la resposta.
L'eina, que ja està en funcionament, detecta les mutacions causants del tumor i prediu a quins tractaments respondran favorablement.
Dra. Núria López Bigas. Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona

Es confirma que l'agressivitat de les cèl·lules que creen metàstasi es relaciona amb el consum de greixos en la dieta
L'administració d'anticossos que bloquen l'activitat d'una proteïna redueix entre el 80 i el 90 per cent el nombre i la grandària dels focus de metàstasi.
Dr. Salvador Aznar Benitah. Institut de Recerca Biomèdica de Barcelona

Es fan els primers passos d'un assaig clínic per tractar el limfoma de Hodgkin amb cèl·lules modificades genèticament
La teràpia es basa en cèl·lules del pacient modificades genèticament amb molècules que augmenten l'efecte contra el tumor.
Dr. Javier Briones Mejide. Hospital Santa Creu i Sant Pau

S'identifica una proteïna clau per al tractament del càncer colorectal que permet predir la probabilitat de recaiguda i metàstasi i obre la porta a futurs tractaments
Permet classificar els pacients segons la seva probabilitat de recaiguda i de tenir metàstasi, i obre la porta a futurs tractaments.
Dr. Lluís Espinosa Blay. IMIM-Hospital del Mar

Es desenvolupen tres noves eines moleculars per al limfoma de cèl·lules del mantell i les leucèmies de cèl·lula B
La primera eina ofereix noves perspectives útils per a prendre decisions clíniques i personalitzar el tractament. La segona permet identificar els pacients amb risc elevat, que poden ser tractats amb nous fàrmacs recentment aprovats. La tercera és útil per a classificar diferents tipus de leucèmies de cèl·lula B, sobretots aquells casos difícils de diagnosticar amb tècniques convencionals. 
Dra. Sílvia M. Beà Bobet. Institut d'Investigació Biomèdica August Pi i Sunyer

tv3.cat/marato

 

Anar al contingut