El Premi Nobel d'economia Joseph Stiglitz defensa que Catalunya seria viable econòmicament si fos independent

En una entrevista a "El matí de Catalunya Ràdio" Stiglitz ha assegurat que alguns països petits amb moneda pròpia són els que se n'han sortit més bé de la crisi, i ha posat l'exemple d'Islàndia.

El Premi Nobel d'economia de l'any 2001 ha dit a "El matí de Catalunya Ràdio", amb Mònica Terribas, que els països petits, alguns d'ells amb moneda pròpia, han sortit més ràpid de la crisi i ha posat aquest d'exemple d'Islàndia.

L'economista ha destacat: "És molt i molt important tenir flexibilitat. Fins i tot els països més petits poden tenir la seva pròpia moneda. El país amb la crisi més profunda ha estat Islàndia i Islàndia, tanmateix va tenir una recuperació molt ràpida. Aquest país és una desena part de Catalunya, però va aconseguir tenir la seva pròpia moneda."

Això sí, Joseph Stiglitz ha defensat que  aquests països han de mantenir la cooperació amb la resta en qüestions importants com la inversió tecnològica.

El Nobel d'economia també ha alertat que si Espanya aplica més austeritat, com li reclama Brussel·les, tornarà a caure en la recessió, i en relació amb el Tractat de Lliure Comerç que Europa negocia amb els Estats Units, el TTIP, ha estat clar. Segons ell és un acord que no contribuirà al creixement econòmic, només beneficiarà les multinacionals.

Per Stigliz, "el TTIP és un acord per ajudar les multinacionals, les multinacionals especials, com les grans empreses farmacèutiques. Això  les ha d'ajudar a costa de les medecines genèriques. Els preus dels fàrmacs pujaran i, per tant, els beneficis de les farmacèutiques també pujaran."

Sobre la campanya electoral nord-americana, Stiglitz, que va assessorar el govern de Bill Clinton, ha criticat l'estratègia econòmica de Donald Trump i ha dit, textualment, que "algú li hauria d'ensenyar a sumar." 

Si voleu escoltar tota l'entrevista amb Joseph Stiglitz, cliqueu aquí.

 

catradio.cat/mati

facebook.com/elmatidecatalunyaradio

twitter.com/maticatradio

ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut