El negoci de la sang
TV3, diumenge a les 21.55

"El negoci de la sang", el diumenge 26 de novembre, a "30 minuts"

El diumenge 26 de novembre, a les 21.55, "30 minuts" estrena "El negoci de la sang", un reportatge que fa un recorregut entre Suïssa i els Estats Units per descobrir com es fan les donacions de sang de les quals s'aprofita la indústria farmacèutica.

Una part de les donacions de sang que es fan cada dia al món es venen a empreses que n'aprofiten el plasma per fabricar medicaments.

El reportatge de "30 minuts" "El negoci de la sang" fa un recorregut entre Suïssa i els Estats Units per descobrir com es fan aquestes donacions i les diferències en els controls als donants que hi ha en un país i en l'altre.

Mentre que a Suïssa les persones que donen sang ho fan esporàdicament i els controls són màxims, en ciutats com Cleveland, als EUA, els donants reben uns diners a canvi, i per això aquesta pràctica s'ha convertit en un ingrés fix entre les persones pobres.

Donen sang dos cops per setmana i molts són consumidors de droga, que fan servir els diners de les donacions per mantenir la seva addicció, un fet que no sembla que importi gaire a les empreses que compren la sang.

Segons aquestes empreses, no està provat que donar sang amb massa freqüència sigui perjudicial per als donants i asseguren que es garanteix la seguretat del plasma recollit.

Només als EUA, entre el 2007 i el 2014 la crisi econòmica va disparar les donacions dels 15 als 32 milions, un panorama que fa pensar en l'existència d'un veritable negoci de la sang.

Un reportatge de: Marie Maurisse, François Pilet, Pierre Monnard
Imatge: Joseph Areddy

tv3.cat/30minuts
facebook.com/30minuts
twitter.com/30minuts

Sant Joan Despí, 24 de novembre del 2017

Anar al contingut