El món des d'una talla baixa, a "La gent normal"

Demà, a les 23.00, TV3 parlarà de les persones d'estatura més baixa que l'habitual en un altre capítol de "La gent normal", dirigit i presentat per Agnès Marquès. El programa comptarà amb diferents testimonis de persones que tenen una talla més baixa que la resta, que exposaran les traves que contínuament han de superar en el seu dia a dia.

En aquest capítol, cinc persones de talla baixa explicaran com, tot i tenir les mateixes competències que les d'estatura habitual, s'han trobat amb moltes més dificultats a l'hora de poder portar una vida normal.

Joan Pahissa fa 98 centímetres d'altura. La seva estatura, però, no li ha impedit ser enginyer informàtic, viatjar i practicar quatre esports diferents. Treballar l'autoestima, segons ell, ha estat un punt clau per poder aconseguir les seves fites. Biòleg, pedagog i pare de dos fills, Josep Maria Alañá també assegura que l'estima per un mateix és bàsica per poder arribar allà on s'ha proposat. Tots dos porten una vida molt integrada, però admeten que s'ha de tenir una gran fortalesa per suportar la mirada i els judicis dels altres.

Malauradament, les persones d'estatura baixa no sempre aconsegueixen portar una vida completament normal. Agnès Marquès entrevistarà l'Ana i el Joan, un matrimoni amb acondroplàsia, l'alteració genètica que provoca el 70% dels casos de nanisme, que van haver de renunciar a ser pares a causa de la seva discapacitat. Davant del risc de transmetre la malaltia, van optar per l'adopció, però els continus obstacles que es van trobar en el procés els ho van impedir.

El capítol també presentarà el cas d'Al Sarcoli, un jove estudiant que per guanyar els 30 centímetres que el fan sentir "normal" va decidir passar per cinc anys de calvari d'una operació d'allargament d'ossos. En canvi, Jordi Casas, pare d'un nen amb acondroplàsia, no té clar si el seu fill ha de passar per aquesta operació, ja que ser més alt no li servirà de res si no té una autoestima alta.

tv3.cat/lagentnormal

facebook.com/lagentnormalTV3

twitter.com/lagentnormalTV3