Aquest dimecres, 7 de juny

"El matí de Catalunya Ràdio" s'emet en directe des de la galeria 4 de la presó Model de Barcelona

Aquest dimecres, el dia abans del tancament del centre penitenciari, "El matí de Catalunya Ràdio" oferirà un especial des de la Model. Durant el programa, Mònica Terribas entrevistarà Carles Mundó, conseller de Justícia de la Generalitat; Jaume Asens, tinent d'alcalde de l'Ajuntament de Barcelona, i Josep Font, director de la presó, a més de diversos interns.
Els àudios i vídeos del programa quedaran recollits a catradio.cat/model, on ja es poden veure continguts exclusius del centre penitenciari a l'especial en 360 graus "La Model per dins". Aquesta pàgina inclou una selecció de fotografies en 360 graus que conviden a fer una experiència immersiva en cinc espais de la presó: una de les galeries principals, una cel·la, el pati, els locutoris i una cel·la per allotjar els interns més conflictius. Durant aquests dies, els Serveis Informatius de Catalunya Ràdio també fan un seguiment del tancament del centre penitenciari.

Aquest dimecres, 7 de juny, a partir de les 6.00, Mònica Terribas començarà el programa explicant, amb Domenec Subirà, com funciona la fleca de la presó Model mentre preparen l'esmorzar per als interns que encara són al centre. Després es farà un recorregut pel penal a l'hora del recompte dels interns.

A l'hora de l'esmorzar, al voltant de les 8.15, Mònica Terribas entrevistarà el director del penal, Josep Font, encarregat de fer el procés de tancament definitiu d'un centre que es va inaugurar l'any 1904.

Després que el programa acompanyi el primer contingent de presos que marxen cap a d'altres presons, Mònica Terribas entrevistarà Carles Mundó, conseller de Justícia de la Generalitat, i Jaume Asens, advocat i tinent d'alcalde de Barcelona, que actualment dirigeix les àrees de Drets de Ciutadania i Transparència, entre d'altres.

Pels volts de les 9.15, Mònica Terribas i Josep Font faran un nou recorregut pel penal i hi haurà una tertúlia, ara amb cinc interns: Pablo, Jonathan, Esteban, "Bolo" i Francesc. Més tard, el programa visitarà el gimnàs que s'està desmantellant i entrevistarà Xavier Aranda, director del centre de formació d'adults Jacint Verdaguer, que és dins del centre.

A més, "El matí de Catalunya Ràdio" també preguntarà als veïns què en pensen, del tancament del centre, i en parlarà amb Toni Colomina, president de l'Associació de Veïns i Veïnes de l'Esquerra de l'Eixample.

A les 10.45, Agustí Alcoberro, historiador i comissari de l'exposició "La presó Model ens parla. 113 anys, 13 històries", farà un repàs dels fets més destacats d'aquest centre penitenciari en els seus més de cent anys de vida. Per allà, hi van passar, per exemple, Manuel Cortés Morales, àlies el "Pinto", autor del llibre "Pintillo, el azufre y la miel del cuarto mundo", o Guillermo Juan Lorenzo Treviño, que el van condemnar per l'atemptat independentista afí als presos llibertaris de la Model. El programa entrevistarà aquests dos expresidiaris del centre del carrer Entença. 

Per la presó Model també hi va haver molts presos polítics del franquisme i és on van executar, amb el garrot vil, Salvador Puig Antich, el 2 de març de 1974. 

"L'entre paraules" de Ramon Solsona també es farà, demà, des de la Model i, precisament, explicarà l'origen del nom "Model", d'altres mostres de l'argot penitenciari i dels canvis sociolingüístics que han provocat la convivència de diferents idiomes al llarg de la història del centre. Solsona comptarà amb la col·laboració d'Àngel, cap de la Unitat dels Serveis Penitenciaris, que fa 30 anys que treballa en aquest penal.

Per acabar, amb Domènec Subirà, el programa acompanyarà els últims interns traslladats aquell dia.

"El matí de Catalunya Ràdio" es fa cada dia, de dilluns a divendres, des de les sis del matí fins a la una del migdia.

 

catradio.cat/mati

facebook.com/elmatidecatalunyaradio

twitter.com/maticatradio