"El documental" reestrena "Don't look back"

Demà dissabte, 10 de desembre, a les 22.55, coincidint amb l'entrega del Premi Nobel de Literatura, "El documental" del 33 recupera "Don't look back", un treball dirigit per D. A. Pennebaker que retrata la figura de Bob Dylan, guanyador del premi d'enguany, durant la seva gira anglesa del 1965.

A la primavera del 1965, el cineasta D. A. Pennebaker es va dedicar a filmar la gira de tres setmanes que Bob Dylan, que llavors només tenia 23 anys, va fer per la Gran Bretanya. La gira queda documentada detalladament per una càmera que el segueix allà on va, i recull situacions curioses, anècdotes, converses i moments musicals únics. De la pel·lícula "Don't look back" (1967) s'ha dit que és "el millor documental musical de la història". Es podrà veure al 33 el dissabte 10 de desembre, a les 22.55, dins el programa "El documental", el mateix dia que es lliuren els Premis Nobel. Aquest any, l'Acadèmia Sueca ha atorgat el Nobel de Literatura a Bob Dylan "per haver creat una expressió poètica dins la gran tradició musical americana". D'aquesta manera, Dylan, que ja té un premi Pulitzer, un Oscar, un Globus d'Or, un Príncep d'Astúries i dotze premis Grammy, es converteix en el primer músic guardonat amb el Nobel de Literatura.

Sinopsi

L'any 1965, D. A. Pennebaker, un dels pioners del moviment del "cinéma vérité" (cinema de realitat), va seguir Bob Dylan durant una gira per la Gran Bretanya. Quan va rebre l'encàrrec, Pennebaker amb prou feines el coneixia, però a la conservadora revista "Time", havia llegit que Dylan era un mal cantant de folk, i la intuïció li va dir que devia ser un artista interessant.

Pennebaker va acompanyar Dylan, però no li va fer ni una sola entrevista: senzillament, l'observava mentre actuava sol als teatres britànics, mentre es divertia amb els seus amics (la cantautora Joan Baez, el teclista dels Animals, Alan Price...), o quan s'enfrontava a la premsa en discussions aferrissades sobre música, poesia, cultura en general i política.

El resultat d'aquell seguiment va ser una pel·lícula, "Don't look back" (1967), que ha passat a la història perquè va fixar per sempre la imatge pública de Bob Dylan, perquè conté seqüències memorables i mil vegades imitades -el vídeoclip de "Subterranean homesick blues" pertany, en realitat, a la pel·lícula-, perquè captura Dylan a l'ull de l'huracà... Però sobretot, "Don't look back" és un clàssic perquè amb aquesta pel·lícula, D. A. Pennebaker va inventar un nou gènere, el documental musical.

Premis

National Film Preservation Board, 1998

Cinema Eye Honors Award, 2014, 2015 i 2016

Fitxa tècnica

Protagonistes: Bob Dylan, Joan Baez, Donovan, Alan Price, Albert Grossman i Bob Neuwirth.

Direcció, càmera i muntatge: D. A. Pennebaker

Assistent de càmera: Howard Alk

So: Jones Alk

So concerts: J. Robert Van Dyke

Rodatge de Dylan a "Mississippi shot": Ed Emshwiller

Producció: Albert Grossman, John Court i Leacock-Pennebaker Inc.

1967

95'

Una producció de Pennebaker Hegedus Films Inc.

tv3.cat/el-documental

twitter.com/eldocumental33

@eldocumental33

Anar al contingut