"El documental" reemet "La història d'un teatre lliure"

Amb motiu del 40 aniversari del Teatre Lliure, "El documental" recupera "La història d'un teatre lliure", un repàs apassionat dels seus primers 35 anys d'història narrat pels seus protagonistes. La cita és demà dissabte, 3 de desembre, a les 22.50.

El Teatre Lliure està de celebració. El 2 de desembre de 1976, un grup de joves actors, directors i tècnics, iniciava l'aventura de crear una companyia i un teatre estables i en català, en un moment de la història del país en què la tan reclamada llibertat d'expressió tot just començava a treure el nas. El Teatre Lliure aixecava el teló de la sala del carrer Montseny amb l'obra "Camí de nit". Enmig d'un panorama social incert, el somni d'oferir al públic "un teatre d'art per a tothom" amb vocació de servei públic es va consolidar i ha esdevingut un referent teatral a nivell nacional i internacional. Però qualsevol projecte que busqui perllongar-se en el temps passa per una evolució necessària, per l'adaptació a noves realitats i pel canvi dels seus protagonistes. Què en queda d'aquell projecte inicial?

El film, dirigit per Manu Benavente i Marga Ninou, es va estrenar el 2013 dins l'espai "El documental" del Canal 33 i ara el recupera amb motiu del 40 aniversari del Teatre Lliure.

 

Sinopsi

Els primers temps del Teatre Lliure van ser anys de molt d'entusiasme, feina, il·lusió, compromís i passió. Només el fet d'aconseguir un local per començar, ja va ser tota una aventura en què van comptar amb la complicitat dels socis de la cooperativa de consum La Lleialtat, de Gràcia. Directors, tècnics i actors participaven en el procés de producció, de principi a fi, per tal de reduir despeses i poder dedicar els diners a la subsistència col·lectiva. Cosien peces de vestuari, pintaven decorats, buscaven mobiliari i attrezzo pels Encants a bon preu, retallaven les entrades del públic, decidien junts una primera programació, i sempre sota l'exigent mirada del mestre Fabià Puigserver.

Va ser una aventura molt engrescadora, rica en experiències i anècdotes, èpica en les formes i el context, que ha deixat una primera generació d'artistes extraordinària. Aquell grup de joves anhelava una manera de fer i viure el teatre amb el màxim compromís personal, professional i social, una recerca constant de la complicitat de l'espectador, la formació contínua i global dels seus components, la consolidació d'un col·lectiu de treball estable, amb un lema molt explícit: "un teatre d'art per a tothom". És el que s'ha anomenat "l'esperit del Lliure".

La continuïtat era un repte i es va superar amb escreix. La utopia es va fer realitat i 35 anys ininterromputs de treball seriós, de recerca constant de camins inexplorats, de proximitat amb l'espectador, d'aposta pel teatre públic, han convertit el que era només un somni en un referent teatral tant a nivell nacional com internacional.

A partir de les experiències personals, de les anècdotes i de les opinions dels que han fet possible i han contribuït a l'existència del Teatre Lliure, així com de les fotografies d'en Ros Ribes, "La història d'un teatre lliure" fa una reconstrucció nostàlgica d'aquells primers anys, un seguiment cronològic de les diferents etapes i un retrat del Teatre Lliure avui.

 

Entrevistats

La llista de les persones que han dibuixat la història del teatre és molt llarga. El documental inclou entrevistes amb gairebé tots els membres fundadors: Lluís Pasqual, Pere Planella, Lluís Homar, Toni Sevilla, Fermí Reixach, Quim Lecina, Imma Colomer, Josep Minguell, Joan Ferrer, Anna Lizaran, Muntsa Alcañiz, Domènec Reixach i Xavi Clot.  El documental també inclou les intervencions de gent de teatre com Carme Portaceli, Emma Vilarasau, Jordi Bosch o Josep Maria Mestres; crítics de teatre (Joan-Anton Benach); polítics (Ferran Mascarell), així com el testimoni de cares menys conegudes de gent de la casa com Mercè Sindreu o Montserrat Sunyer.

Fitxa tècnica

Direcció: Manu Benavente i Marga Ninou

Guió:  Marga Ninou

Realització:  Manu Benavente

Assessor de continguts: Guillem-Jordi Graells

Producció executiva TVC:  Jordi Ambròs

Producció executiva Manual, SCCL:  Manu Benavente

Producció delegada TVC: Ruth Llòria i Joan Pavón

Producció: Marga Ninou, Sonsoles Miguel i Xavier Bentuè

Redacció / documentació: Sonsoles Miguel

Direcció fotografia: Alfons Garrido

Operadors de càmera: Alfons Garrido i David Naudin

Tècnic so directe: Miguel Gispert i Jordi Gallofré

Animació / AF / grafisme: David Naudin, Jorge Subirats i Asler Lasa

Espanya, 2013

Durada: 56 minuts

Un producció de Manual, SCCL en coproducció amb Televisió de Catalunya, el suport de la Fundació Teatre Lliure – Teatre Públic de Barcelona, la col·laboració del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i el patrocini del Grup Mémora.

 

Manu Benavente,  direcció, realització i producció executiva

Becat pel Ministeri de Cultura, estudia a l'Escuela Internacional de San Antonio de los Baños-Cuba "Estética de la realización documental y fotografía cinematográfica". Realitzador-coordinador del programa d'informació cinematogràfica "Va de cine" (TVE) als festivals internacionals de Canes, Berlín, Sitges i Sant Sebastià.

El 1993 crea MANUAL SCCL, on, com a realitzador, ha dirigit multitud de produccions: programes de TV, espots publicitaris, teatre per a TV, microespais TV, Documentals TV, retransmissions en directe, institucionals i vídeos corporatius.

Professor de diferents cursos de capacitació per a immigrants en mitjans audiovisuals per a la plataforma MIGRAMEDIA. Professor a L'institut d'Educació Contínua de la UPF (Màster vídeo corporatiu, institucional i empresarial).

Ha dirigit el curtmetratge "Hermanos" (35 mm) que ha estat finalista en diferents festivals internacionals, i destaca la seva participació a "Shooting Europe 2006".

Codirector i productor executiu del documental "La mirada d'un geògraf. Vida i viatges de Gonçal de Reparaz". TV3.

Director-realitzador del programa especial "Nus". TV3.

Productor executiu del documental "Azalaï, la darrera caravana".

 

Marga Ninou, direcció i guió

Becada pel Ministeri de Cultura pel curs "Estética de la realización documental" a l'Escuela Internacional de San Antonio de los Baños-Cuba.

El 1995 s'incorpora a MANUAL SCCL com a sòcia de la cooperativa, on ha participat com a guionista i editora de programes de TV, espots, teatre per a TV, microespais TV, documentals, retransmissions en directe, institucionals i vídeos corporatius.

Professora de diferents cursos de capacitació per a immigrants en mitjans audiovisuals per a la plataforma MIGRAMEDIA. Professora a l'Institut d'Educació Contínua de la UPF (Màster vídeo corporatiu, institucional i empresarial).

Guionista en la producció "Nus" per a TV3 .

Codirectora i guionista del documental "Azalaï, la darrera caravana"

Productora de "Los desiertos de Al Qaeda". Rec Reporteros, CUATRO.

 

tv3.cat/eldocumental

tv3.cat/documentals

twitter.com/eldocumental33

Anar al contingut