"El documental" recorda la figura de Gabriel Ferrater amb "Metrònom Ferrater"

"El documental" recorda la figura de Gabriel Ferrater amb "Metrònom Ferrater"

Demà, dissabte 21 d'abril, a les 23.45, "El documental", al 33, recupera "Metrònom Ferrater", una producció de Bellveure amb la col·laboració de TV3. Aquest treball, dirigit per Enric Juste, és un retrat del poeta, traductor, professor universitari i crític d'art i literatura Gabriel Ferrater.

"Metrònom Ferrater" acosta els espectadors a la complexa figura de Gabriel Ferrater, un dels intel·lectuals més rellevants de la cultura catalana del segle XX. El llargmetratge parla de la seva tasca creativa i científica, i també de la seva vida personal, a partir del testimoni d'amics i familiars i amb filmacions i fotografies.

Després d'iniciar els estudis de Ciències Exactes, va començar a treballar com a lector i crític literari per a l'editorial Seix Barral. Aviat va destacar com a crític d'art, amb les seves col·laboracions per a la revista especialitzada "Laye". Era un home políglota, capaç d'aprendre una llengua amb rapidesa. Al documental, Mario Vargas Llosa recorda quan Ferrater va aprendre polonès després de llegir una traducció de Gombrovicz. Aquesta habilitat el va dur a treballar com a traductor per a l'editorial Planeta.

La producció mostra el seu vessant poètic a través dels seus textos, alguns dels quals recita l'actriu Rosa Novell. Els espectadors també els podran sentir amb la veu pròpia de Ferrater, a partir de l'enregistrament que  Pere Portabella va fer de la lectura de "Cançó del gosar poder" al Primer Festival Popular de Poesia Catalana, celebrat el maig de 1970.

A més, es descobrirà la seva tasca pedagògica a les aules de Lingüística de la Universitat Autònoma de Barcelona, amb el testimoni d'alguns dels que van ser alumnes seus.

Per altra banda, la seva germana Amàlia i la seva viuda, Jill Jarrell, donen pistes molt valuoses sobre la seva quotidianitat, els seus anys d'aprenentatge i la seva visió del món. Així mateix, Jill evoca emotivament la tràgica mort del poeta, a partir de les paraules que ell mateix pronunciava sobre la seva pròpia mort abans dels 50 anys. Gabriel Ferrater es va llevar la vida el 27 d'abril de 1972 al seu pis de Sant Cugat del Vallès.

Fitxa tècnica

Direcció i realització: Enric Juste
Guió: Carles Álvarez, Enric Juste i Enric Virgili
Productor executiu TV3: Jordi Ambròs
Productora delegada TV3: Ruth Casanovas
Ajudants de direcció: Carles Álvarez i Enric Virgili
Muntatge i postproducció: Enric Juste
Documentació: Carles Álvarez i Enric Virgili
Locució: Emilio Manzano

Amb la participació de: Jaime Salinas, Francisco Rico, Carmen Balcells, Josep M. Castellet, Mario Vargas Llosa, Jaume Ferran, Rosa Regàs, Amàlia Ferrater, Xavier Amorós, Isabel Rocha, Yvonne Horte, Dolors Oller, Jill Jarrell, Jordi Cornudella, Núria Perpinyà, Beth Galí, Narcís Comadira, Laureano Bonet, Félix de Azúa, Joaquim Horta, Joaquim Molas, Anna Maria Moix, Enric Julià, Carmen Rojo, Sílvia Mendlewicz, Júlia Samaranch, Joan Solà, i amb la intervenció especial de Rosa Novell i Març Rabal.

tv3.cat/eldocumental

tv3.cat/documentals

twitter.com/eldocumental33

Anar al contingut