"El documental" estrena "Tarajal: Desmuntant la impunitat a la frontera sud"

Demà, 14 de gener, a les 23.05, l'espai del 33 "El documental" arrenca el 2017 amb l'estrena de "Tarajal: Desmuntant la impunitat de la frontera sud", un treball que investiga el cas de la mort de 15 immigrants a la platja de Ceuta de Tarajal el 6 de febrer del 2014. Tots ells van perdre la vida quan intentaven arribar nedant a territori espanyol, després que la Guàrdia Civil va utilitzar material antidisturbis per dissuadir-los quan encara eren al mar.

El film, que denuncia aquests fets i l'arxivament del cas, està dirigit per Xavier Artigas i Xapo Ortega, autors de "Ciutat morta", juntament amb Marc Serra, jurista de l'Observatori DESC i impulsor del documental.

Sinopsi

El 6 de febrer del 2014, quinze persones van morir ofegades a la platja de Tarajal, a Ceuta. Intentaven creuar la frontera entre Espanya i el Marroc. Quan encara eren al mar, els efectius de la Guàrdia Civil van disparar bales de goma i pots de fum. El documental denuncia els fets i l'arxivament del cas.

"Tarajal: Desmuntant la impunitat a la frontera sud" mostra el testimoniatge d'experts en el fenomen migratori, periodistes, juristes, portaveus policials, activistes i declaracions dels responsables del Ministeri de l'Interior, que es contraposen per construir un relat que evidencia les contradiccions i, sobretot, la sospita que no es tracta d'un simple cas de negligència policial, sinó que respon a una estratègia planificada en l'aplicació de les polítiques de control migratori.

Premis

Millor documental llargmetratge, Som Cinema, Mostra de Cinema i Audiovisual Català, 2016

Festivals

Abycine, el Festival Internacional de Cine, Albacete, 2016

Alcances, el Festival de cine documental, Cadis, 2016

Festival Internacional de Vídeo Globale Bogotà, Colòmbia, 2016

BccN, Barcelona Creative Commons Film Festival, 2016

Documenta Madrid, Festival Internacional de Documentales, Madrid, 2016

Festival de Cine i Drets Humans, Sant Sebastià, 2016

OVNI, Observatori de Vídeo No Identificat, Barcelona, 2016

Fitxa tècnica
Direcció i guió: Xavier Artigas, Xapo Ortega i Marc Serra

Muntatge: Xavier Artigas

So directe: Xapo Ortega

Música: Las Casicasiotone

Postproducció de so: Francesc Gosalves

Color: Roger Sabà

Durada: 80'

Espanya, 2016

Una producció de Metromuster i Observatori DESC.

Xavier Artigas, codirector

Sociòleg i artista visual. Comença la seva carrera cinematogràfica el 2008 com a col·laborador de cineastes com Mercedes Álvarez i Ricardo Íscar. El 2012 dirigeix i produeix el seu primer llargmetratge documental, "No-Res, vida i mort d'un espai en tres actes", que guanya el primer premi del Festival Documenta Madrid 2012 (millor llarg metratge nacional). Xavier Artigas també és fundador, juntament amb Xapo Ortega, de la productora independent Metromuster. És codirector de la pel·lícula "Ciutat morta", premiada al Festival de Màlaga com a millor documental el 2014.

Xapo Ortega, codirector

Ha desenvolupat la seva carrera professional al voltant de l'arquitectura i el disseny gràfic. A partir del 2004 crea es seu propi estudi, Setdos, on desenvolupa projectes gràfics col·laborant amb arquitectes com Carles Ferrater, David Chipperfeld, José Luis Mateo i amb estudis com b720 o Fuses-Viader, entre d'altres. Participa també, als anys 90, en el naixement del festival Primavera Sound i altres projectes musicals. Col·labora en l'actualitat amb diferents col·lectius vinculats als moviments socials de Barcelona, generant material videogràfic de denúncia social i política. És soci treballador de la cooperativa Metromuster i codirector de la pel·lícula "Ciutat morta", premiada al Festival de Màlaga com a millor documental el 2014.

Marc Serra, codirector

Sociòleg i jurista. Activista en moviments pels drets humans, la lliure circulació i els drets de les persones migrants. Des del 2012 participa en la creació del col·lectiu Tanquem els CIE, plataforma pel tancament dels Centres d'Internament d'Estrangers. Ha treballat a l'Observatori DESC, com a membre de l'equip jurídic, on segueix col·laborant.

metromuster.cat/project/tarajal-desmontando-la-impunidad-en-la-frontera-sur/

tv3.cat/eldocumental

tv3.cat/documentals

twitter.com/eldocumental33

Anar al contingut