"El documental" estrena "Puzle"

"El documental" estrena dijous, a les 23.45, "Puzle", un projecte per donar veu a les persones que, per alguna raó, s'han trobat amb un canvi radical en les seves vides a causa de l'amputació d'alguna part del seu cos. El treball és una producció de CàmeresiAcció i Amputats Sant Jordi (ASJ), una associació creada el 1992 per millorar les condicions de vida d'aquestes persones. Seguint amb la metodologia emprada per CàmeresiAcció, el documental ha estat íntegrament realitzat pels protagonistes de la història.

Un grup de persones de l'associació Amputats Sant Jordi forma l'equip audiovisual del documental. L'experiència de l'amputació és el fil conductor d'aquesta història, que expliquen en primera persona els mateixos protagonistes. Es tracta d'una peça que obliga a replantejar-se els valors i la manera que tenim d'afrontar la realitat. Fresca, profunda i directa, aquesta és una història que ensorra la discapacitat i fa una oda a la força davant la vida.

L'abril del 2015 es va formar l'equip audiovisual encarregat de decidir de quina manera tractar el tema i desenvolupar un guió participatiu on tothom se sentís identificat. El documental arrenca amb una trobada dels protagonistes i l'equip de CàmeresiAcció per decidir quins temes tractar, com fer-ho o quines accions gravar en una seqüència que posa de manifest el dispositiu fílmic del documental, en què els protagonistes són alhora subjectes i autors del documental. De mica en mica, anem descobrint la Lorena, el Carlos Tomàs, el Siscu, el Carlos Lázaro i la Marta. El seu testimoni posa de relleu la fragilitat dels nostres cossos i les dificultats, necessitats i capacitats per adaptar-se a la nova situació. Com assimilar el que els ha passat, com instal·lar-se en un cos de sobte limitat, quines coses troben a faltar o quines tornaran a conquerir són algunes de les peces que componen "Puzle", un documental que, en el fons, parla de la vida, com sentencia en Carlos Lázaro: "Uno se toma la amputación como se toma la vida".

Fitxa tècnica

Equip Audiovisual Puzle: Carlos Lázaro, Carlos Tomàs, Francesc Prat, Lorena Blanco, Marta Canas, Pablo Jamardo, Sílvia Cepero i David Fernández.
Idea original: CàmeresiAcció i Toni Serratosa
Edició i muntatge: CàmeresiAcció
Realització: Equip Audiovisual Puzle
Reforç de càmera: Enric Barba
Animació 3D: David Ros
Música: Maria Arnal, cos; i Maria Rodés, mirall
2015

Una producció de CàmeresiAcció i Amputats Sant Jordi

tv3.cat/eldocumental
tv3.cat/documentals
twitter.com/eldocumental33

Anar al contingut