"El documental" estrena "Peret i l'origen de la rumba catalana"

Dissabte, a les 23.35, "El documental" comença la setzena temporada amb "Peret i l'origen de la rumba catalana" estrenant dia i hora d'emissió, la nit dels dissabte, després de "Cronos". Han passat dos anys des de la mort de Peret, el 27 d'agost de 2014, conegut com el "rei de la rumba". Aquest treball, coproducció de TV3, amb guió i direcció de Carles Prats, el reivindica com el creador de la rumba catalana.

El 2010, Peret es va comprar una càmera per fer un documental on s'explicaria com era la rumba catalana i quin havia estat el seu veritable origen. Per encàrrec de Peret al director Carles Prats, i partint de les seves idees, "Peret i l'origen de la rumba catalana" és una reconstrucció d'aquell projecte inacabat.

Va ser el mateix Peret qui va suggerir a Carles Prats realitzar aquest documental, després de protagonitzar el de "Cuchíbiri, cuchíbiri", en què Prats repassava la història de la rumba catalana. Així ho recorda el director al principi del següent treball, "Peret i l'origen de la rumba catalana".

Sinopsi

Quan a començaments dels 90 Peret va tornar a la música després d'haver dedicat pràcticament una dècada a ser pastor de l'Església evangèlica, es va trobar amb una sèrie d'històries que posaven en dubte que ell hagués estat fonamental en la creació de la rumba catalana. Fins i tot, es va voler discutir un fet incontestable, com que Peret havia estat el primer artista a gravar discos de rumba catalana. Com afirma el seu biògraf Juan Puchades, aquest fet el va "encabronar" fins al punt que es va comprar una càmera amb la qual volia rodar testimonis que servissin per explicar com havia anat veritablement aquesta història. Després que Carles Prats va fer el documental "¡Cuchíbiri cuchíbiri!", sobre la rumba del carrer de la Cera, Peret va començar a ensenyar-li els materials que havia anant rodant i li va explicar la seva intenció. En un moment donat, Peret va demanar a Carles Prats que continués el projecte i expliqués com eren i com havien anat les coses.

Fitxa tècnica

Guió i direcció: Carles Prats
Productor executiu: Pau Bacardit
Productor executiu TV3: Jordi Ambròs
Productor delegat TV3: Joan Pavón
Direcció fotografia: Ariadna Arnès
Càmeres auxiliars: Francesc Olivé, Kim Gázquez, Christian Moyés, David Casademunt, Pau Bacardit i Fèlix Colomer
Edició: Pau Bacardit i Fèlix Colomer
So directe: Carles Prats Jr.
Música original: Abraham Hernández
Postproducció d'àudio: Àngel Sound Studio
Mescla: Miquel Mestres
Crèdits inicials: Maria Pratts
Correcció de color: Moonlight
Colorista: Ignacio González
Assessorament lingüístic: Mireia Vilà
2016
52'

Una producció de Pau Bacardit Gallego en coproducció amb TV3

Hi han intervingut:

Peret, Enriqueta Baptiste, Pepita Becas, Núria Garcia, Maruja Garrido, Manel Giménez, Abraham Hernández, Josep Mas "Kitflus", Rafael Moll, Juan Puchades, Peret Reyes, Jack Tarradellas, Josep Maria Valentí "Chacho" i Joan Clota "Nen".

Agraïments:

Phototroupe Studio, Avisual Pro, La Càpsula, Cristian Pascual, Sabina Canals, Diego Casares, Paisaje Sonoro, Vicenç Prats, Roberta Priscila N.E. Carvalho, Jorge Ragna i Abraham Hernández.

tv3.cat/eldocumental

tv3.cat/documentals

twitter.com/eldocumental33