"El documental" estrena "Oleg i les rares arts"

Demà, a les 23.40, el programa "El documental" estrena "Oleg i les rares arts", un documental que s'endinsa en la personalitat i l'obra de l'excèntric pianista rus Oleg Nikolaevitx Karavaitxuk. Dirigit per Andrés Duque, el treball és una producció d'Intropía Media, Estudi Playtime i Lluís Miñarro, amb la col·laboració de TV3.

Oleg Nikolaevitx Karavaitxuk, mort el 13 de juny del 2016 a l'edat de 89 anys, continua sent una figura controvertida i enigmàtica per a la cultura russa. Qui era aquest home que semblava tret d'un conte de Gógol? Era potser un servent del tsar Nicolau II a qui va ser confiat el piano del palau per mantenir viu l'esperit d'altres temps?

Nascut l'any 1927 a Kiev, va ser un nen prodigi que als set anys va tocar el piano davant de Stalin. Va concentrar la seva carrera a compondre música destinada majoritàriament al teatre i el cinema. Amb el seu art, desafiava la identitat del seu país transformant-se i reinventant-se a cada instant.

Dirigit pel cineasta hispanoveneçolà Andrés Duque, el documental s'endinsa en la figura d'aquest excèntric i singlar músic. Des que es va estrenar, el gener del 2016 a l'IFFR, l'International Film Festival Rotterdam, "Oleg i les rares arts" ha estat seleccionat en més d'una vintena de festivals i ha estat reconegut amb nombrosos guardons, entre els que destaquen el Premi Talents D'A 2016 al millor director al D'A, Festival Internacional de Cinema d'Autor de Barcelona, o el Gran Premi de Punto de Vista a la millor pel·lícula al Festival Internacional de Cine Documental de Navarra.

Premis

Millor pel·lícula, Punto de Vista, Festival Internacional de Cine Documental de Navarra, 2016

Menció especial del Jurat i millor banda sonora original, Cinéma du Réel, Festival International de Films Documentaires, França 2016

Premi Talents i  menció especial de la crítica, Festival Internacional de Cinema d'Autor de Barcelona, 2016

Menció especial en la categoria al millor llargmetratge documental Festival de Cine Documental de Cadis, Alcances, 2016

Millor documental, Dokufest International Documentary Festival, Kosovo, 2016

Fitxa tècnica

Direcció: Andrés Duque

Edició: Felix Duque

Fotografia: Carmen Torres

Animació: Joaquín Urbina (disseny gràfic)

Música: Oleg Karavaitxuk

So: Boris Alexeev

Producció: Marta Andreu, Tània Balló i Serrana Torres

Producció executiva TV3: Jordi Ambròs

Producció associada: Lluís Miñarro

Productora: Laia Lafarga, Alexei Smitxenko

País: Espanya

Any: 2016

Durada: 67 minuts
Una producció d'Intropía Media, Estudi Playtime i Lluís Miñarro, amb la col·laboració de TV3.

Andrés Duque, director

Cineasta hispanoveneçolà, de caràcter experimental. El seu treball més conegut és "Iván Z", un retrat del director de culte Iván Zulueta, treball nominat al millor curtmetratge documental als Premis Goya el 2004. El 2011 va realitzar el seu primer llargmetratge, "Color perro que huye", estrenat a l'International Film Festival Rotterdam. Dos anys més tard, va rebre el Premi Ciutat de Barcelona per la pel·lícula "Ensayo final para utopía".

tv3.cat/eldocumental

tv3.cat/documentals

twitter.com/eldocumental33

Anar al contingut