"El documental" estrena "Manuel de Pedrolo.Trencant l'oblit"

I a continuació, "Com es va fer... El segon origen" Dijous 25, a les 23.25, l'espai del 33 "El documental" estrena "Manuel de Pedrolo. Trencant l'oblit", un treball dirigit per Eduard Miguel i coproduït per TVC, que reivindica l'escriptor 25 anys després de la seva mort.

Divendres 26 de juny és el 25 aniversari de la mort de Manuel de Pedrolo, un dels escriptors més prolífics i atrevits dins de la literatura catalana de la segona meitat del segle XX.

Premi d'Honor de les Lletres Catalanes el 1979, Pedrolo és l'autor de més de 120 llibres entre els quals hi ha novel·les, obres de teatre, contes, poemes, articles d'opinió, etc. Va iniciar la seva relació professional amb la literatura fent de traductor d'obres, sobretot anglosaxones. Aquesta feina i la seva passió per llegir autors d'arreu del món van influenciar tant la seva obra que es va convertir en un literat avantguardista, tal com reconeixen molts crítics. Va ser un dels introductors de la novel·la negra i la de ciència-ficció al nostre país, va utilitzar un llenguatge i uns continguts avançats, indecorosos i censurats a l'època franquista, ja fos per motius polítics, religiosos o sexuals, i va ser l'autor d'una revolucionària i inacabada sèrie de novel·les, "Temps obert".

Malgrat aquesta obra tan àmplia i variada, a Pedrolo se l'associa normalment a un únic llibre: "Mecanoscrit del segon origen", l'obra més llegida del segle passat de la literatura catalana. Per què un gran nombre de lectors desconeix la resta de la seva obra? Quin paper va tenir Pedrolo en la recuperació i l'impuls de la literatura catalana? 25 anys després de la seva mort, és un escriptor oblidat?

"Manuel de Pedrolo, trencant l'oblit" repassa la vida i l'obra de l'escriptor, indaga en el posicionament crític i polític expressat a través dels seus articles i cròniques als diaris i sobretot intenta trobar les respostes del perquè d'aquest oblit.

Un nombrós mosaic de testimonis dibuixen la figura del prolífic escriptor, des de la seva filla Adelais de Pedrolo, directora de la Fundació Manuel de Pedrolo; amics com el pintor Lluís Trepat, el metge Eduard Llauradó o la pintora Mariona Millà; escriptors com Antoni Munné-Jordà, Josep Albanell, Margarida Aritzeta, Joaquim Molas, Jordi Coca o Joaquim Carbó; i altres professionals del món literari, com el crític Àlex Broch o l'editor Enric Borràs.

Fitxa tècnica

Direcció: Eduard Miguel
Guió: Eduard Miguel i Sergi Guix
Realització: Sergi Guix
Productor: Sergi Sala
Productor executiu TVC: Jordi Ambròs
Productor delegat TVC: Joan Pavon
Director fotografia: Gemma Ibars
Música: Claudi Herreros
Grafisme: Fromzero
Veu en off: Joël Mulachs

Una producció de Zeba Produccions en coproducció amb Televisió de Catalunya i amb la col·laboració de Fundació Pedrolo, Llibertat.cat, ICEC, Televisió del Ripollès i Verkami.

Eduard Miguel, director

Ha dirigit i realitzat "El general Moragues, l'heroi oblidat", "La Crida, història d'una resposta", "Pau Escalé, go to the Parad-ICE" i "L'Operació Garzón contra l'independentisme català".

tv3.cat/eldocumental
tv3.cat/documentals
twitter.com/eldocumental33

"Com es va fer... El segon origen"

En acabar el documental, a les 00.19, s'emetrà "Com es va fer ‘El segon origen", un reportatge que mostra com es va rodar el llargmetratge inspirat en l'obra de Manuel de Pedrolo "Mecanoscrit del segon origen", una coproducció de Televisió de Catalunya dirigida pel productor Carles Porta.

Després de la mort inesperada l'abril del 2013 de Bigas Luna, el productor d'Antàrtida, Carles Porta, va assumir la direcció d'aquesta pel·lícula que havien preparat conjuntament des de feia més de 5 anys. Per fer-ho va comptar amb la col·laboració de la direcció d'actors i realització de Sergi Lara.

"El segon origen" forma part d'aquest grup de pel·lícules apocalíptiques de la fi del món on l'amor és l'únic manual de supervivència quan tot està perdut. Els efectes digitals es van encarregar a Lipsync, empresa que ha participat en projectes com Harry Potter.

Interpretat per Rachel Hurd-Wood, Andrés Batista, Ibrahim Mané, Sergi López i Philip Hurd-Wood, el llargmetratge s'ha rodat a Barcelona, Lleida, l'estany Ivars i Vila-sana, Utxesa, Tarragona, Roda de Berà i Camarasa.

És una coproducció de Produccions Audiovisuals Antàrtida SL, Televisió de Catalunya i Ipso Facto Productions, amb la participació de TVE i Canal + i les subvencions de CDA, l'ICEC, ICAA, Media Desenvolupament, Ajuntament de Lleida i Diputació de Lleida.

Sinopsi
Alba (20 anys) i Dídac (10 anys) són els únics supervivents d' una catàstrofe que ha arrasat el planeta. La seva supervivència marcarà un nou començament per a la humanitat.

Fitxa tècnica i artística
Direcció: Bigas Luna, Carles Porta i Sergi Lara
Guió: Marcel Barrena, Carmen Chaves, Ross Jameson, Bigas Luna, Carles Porta
Col·laboradors de guió: David Victori, Marcel Barrena i Laia Gil
Argumentista: J. A. Duran
*Inspirat en la novel·la de Manuel de Pedrolo
Producció executiva: Óscar Rodríguez, Carles Porta, Christine Alderson
Producció executiva TVC: Oriol Sala-Patau
Intèrprets: Rachel Hurd-Wood (Alba), Andrés Batista (Dídac nen), Ibrahim Mané (Dídac adult), Sergi López (Philip), Philip Hurd-Wood (Dara), entre d'altres
Direcció de fotografia: Albert Pascual
Música: David Julyan

tv3.cat/coproduccions

Anar al contingut