"El documental" estrena "L'home del pèndol"

Demà dissabte 19 de novembre, a les 23.00, l'espai "El documental" estrena "L'home del pèndol", una coproducció de TV3 dirigida per Elisenda Trilla Ferré. Durant més de quaranta anys, Pere M. Sanromà ha ajudat a fer pous per a 50 ajuntaments de Catalunya i assessora empreses que es dediquen a perforar el sòl buscant aigua. El seu ofici de saurí s'escapa de les matemàtiques i la ciència, perquè, com ell mateix afirma, "el món són altres coses, i jo sóc d'aquestes altres coses".

"L'home del pèndol" obre una porta a entendre la natura i com s'hi relaciona l'home més enllà del que està científicament corroborat que desafia els límits de la nostra comprensió. Elisenda Trilla dirigeix aquest documental de Produccions Saurines en coproducció amb Televisió de Catalunya, realitzat amb el suport de la Diputació de Tarragona, l'ICEC, Llumull Accions Audiovisuals i l'Ajuntament de Vespella. Compta amb una fotografia excepcional de Guillem Voltas Calbet, la meravellosa banda sonora de Borja Penalba Català i les il·lustracions de Nil Bartolozzi Aymamí.

Sinopsi

Sense aigua no hi ha vida. Es pren consciència d'aquesta realitat quan s'hi topa cara a cara, al poble, a casa, a la segona residència. Llavors toca foradar a terra i fer-hi un pou, però abans de tot s'ha de trobar la veta d'aigua que l'ha d'alimentar. És aleshores quan apareix la figura del saurí: el bruixot de l'aigua, l'home que coneix el subsòl millor que ningú, personatge que es mou entre la màgia i la raó. L'home del pèndol, amb uns coneixements ancestrals i segur del seu èxit, serà qui marcarà el lloc on s'amaga l'aigua.

El nostre home del pèndol és Pere M. Sanromà, saurí de Vespella, un poble del Baix Gaià. A través del seu dia a dia es descobrirà quina és l'activitat d'aquests últims bruixots amb qui convivim. El Pere és una persona de la terra, pagès orgullós dels garrofers de què té cura, assessor de diverses empreses de perforació. Les acompanya en tot el procés, des del moment de decidir on s'ha de foradar fins al final, quan el pou ja està fet i en brolla l'aigua.

El Nil Bartolozzi és un jove artista que ha anat de Barcelona a Vespella de Gaià per preparar l'exposició antològica dedicada al seu pare, mort fa cinc anys. Amb ell es podrà veure com dos mons, en principi oposats, el de l'art i el de les feines del camp, tenen moltes més similituds de les que sembla en principi.


Fitxa tècnica

Direcció i guió: Elisenda Trilla Ferré

Productor: Guillem Voltas Calbet i  Elisenda Trilla Ferré

Productor executiu TV3: Jordi Ambròs

Productor delegat TV3: Joan Pavón

Director fotografia: Guillem Voltas Calbet

Muntatge: Guillem Voltas Calbet

Director de producció:  Elisenda Trilla Ferré

Música: Borja Penalba Català

Grafisme: Nil Bartolozzi Aymamí

Any: 2016

Durada: 51'

Una producció de Produccions Saurines en coproducció amb TV3, amb el suport de la Diputació de Tarragona, l'ICEC, Llumull Accions Audiovisuals i l'Ajuntament de Vespella.

tv3.cat/eldocumental

tv3.cat/documentals

twitter.com/eldocumental33

Anar al contingut