"El documental" estrena "Fugir de l'oblit"

Demà 26 de novembre, a les 23.00, "El documental" estrena "Fugir de l'oblit", dirigit per Abel Moreno Pradas, el retrat del viatge que en Pitu emprèn per tornar a visitar els indrets per on va transitar durant els seus quatre anys d'exili, després de la Guerra Civil Espanyola. Una part de la seva vida que no coneixia ni la seva família i que recupera quan la memòria de la seva dona, amb Alzheimer, es desdibuixa.

Durant 70 anys, la història de Josep Busó Pons (Girona, 1922), conegut com en Pitu, va estar amagada, fins i tot per al seu fill. Va marxar de Girona el 3 de febrer de 1939, quan només tenia 17 anys i no hi va poder tornar fins al cap de quatre anys. Des de llavors, els anys d'exili, presó i camps de concentració van quedar silenciats per evitar represàlies del règim franquista. No ha estat fins fa uns anys que la família ha conegut la seva trajectòria durant l'exili republicà.

Sinopsi

Als seus 90 anys, en Pitu camina ràpid, com si fugís. Probablement, aquest ancià anònim s'hi va acostumar fa anys: a fugir del franquisme, del camp de refugiats d'Argelers, dels camps de treball del govern de Vichy, de la matança d'Oradour-sur-Glane, dels camps de concentració nazis… Però el passat d'en Pitu ningú el coneix, ni tan sols el seu fill. Com tants altres, per evitar les represàlies franquistes en tornar de l'exili, va decidir guardar la seva història als trasters de la memòria, on s'hi va estar durant 70 anys.

Actualment, en Pitu va cada dia a cuidar la Mercè, la seva dona. És conscient que, si no ho fes així, en poc temps, ella ja no el recordaria per culpa de l'Alzheimer. Mentre desempolsa documents del passat, en Pitu decideix tornar als llocs dels quals va escapar per emprendre la que, paradoxalment, serà la seva última fugida, la de l'oblit.

Festivals

Girona Film Festival, 2016

Muestra de Cine Documental CENTRAL-DOC/TLX, Mèxic, 2016

Premis

Premi Gollut al millor llargmetratge documental i el Premi Gollut del públic, Festival Gollut de Ribes de Freser, 2016

Millor llargmetratge documental, FICNOVA, Festival Internacional de Cine de la No-violència Activa, 2016

Fitxa tècnica

Guió, direcció i producció: Abel Moreno Pradas

Ajudant de direcció: Raquel Marques

Ajudant de producció: María Zafra

Fotografia i càmera: Abel Moreno Pradas i  Raquel Marques

Càmera auxiliar: María Romero García i Dani González

So directe: Raquel Marques i María Zafra

Banda sonora original: Pepi Romero, Gabriela González i  Sasha Agranov

Muntatge: Abel Moreno Pradas, amb la col·laboració de María Zafra

Postproducció: Abel Moreno Pradas

Sonorització: Susanna Carreras

Gravació i mescles BSO: Eric Nagel

Correcció de color: Dani González

Auxiliars de producció: Samuel Girardeau (França) i Hans Zapperman (Alemanya)

Disseny gràfic: Olga Moreno Pradas

Any: 2016

Durada: 92'

Una producció de Cal·lòpsia amb la col·laboració de la Diputació de Girona i l'Ajuntament de Girona i el suport de CRDI, Centre de Recerca i Difusió de la Imatge, Massegur, Videolab Audiovisual, Ateneo Republicano du Limousin, Ajuntament de Portbou, Consell Comarcal del Ripollès, Blokes Fantasma i Bcn Sound.

tv3.cat/el-documental

twitter.com/eldocumental33

@eldocumental33

Anar al contingut