"El documental" emet "El Tarzan d'Argelaguer"

Demà, a les 23.35, el programa "El documental" ret homenatge a Josep Pujiula, mort el 2 de juny del 2016. Pijiula, més conegut com el Garrell, l'home de les cabanes o el Tarzan d'Argelaguer, és considerat un artista únic i singular que va dedicar més de quaranta anys a construir el seu bosc de "Les cabanes d'Argelaguer", un poblat laberíntic de fusta únic al món.

Josep Pujiula i Vila (1937 – 2016) va ser l'artífex d'un poblat laberíntic de fusta únic al món, un dels exemples del que es coneix com a "art brut". Aquest documental, dirigit per Dani Baró, el va filmar quan es veia obligat a desmuntar-lo i la seva família intentava aturar l'ordre de demolició.

"El Tarzan d'Argelaguer" és un homenatge a la trajectòria d'un home normal i corrent, que sense voler-ho es va convertir en un dels grans artistes espontanis del segle XX. Alhora que detalla el procés de creació d'un món espectacular, que ha cridat l'atenció d'arquitectes i de persones d'arreu del món, repassa el vessant més personal de Josep Pujiula, aliè a una societat regida per permisos i requisits burocràtics. El treball dóna veu a totes les persones que s'han vist vinculades al laberint d'una manera o d'una altra: familiars, amics, visitants, defensors i, fins i tot, algun detractor.

Amb 79 anys, Josep Pujiula moria el 2 de juny del 2016 a les seves cabanes d'Argelaguer. En aquell moment, havien estat declarades Bé Cultural d'Interès Local (BCIL) i havien rebut el Premi Garrotxí de l'any a la Millor Iniciativa Promocional. Avui en dia es poden visitar. La zona és un espai dedicat al gaudi de la natura. La ruta per arribar-hi i el pàrquing estan assenyalats des del poble d'Argelaguer. A les escoles del poble es fan maquetes de la seva obra i el 7 d'abril està previst fer dins les Jornades Culturals un taller de construccions de fusta al pati de les escoles. La petjada del Tarzan d'Argelaguer continua inspirant visitants, artistes, curiosos i les noves generacions.

Fitxa tècnica

Direcció executiva: Dani Baró
Realització: Marc Barceló
Direcció de producció: Josep Serra i Marta Masdeu
Producció a Argelaguer: Jordi Ayats

Any:Durada: 65'
Una producció de Solanum Films (Cardedeu).

tv3.cat/eldocumental

tv3.cat/documentals

twitter.com/eldocumental33

Anar al contingut