Aureli Capmany
Aureli Capmany

El 33 recupera un especial del programa "Nydia" dedicat a Aureli Capmany, amb motiu del 150è aniversari del seu naixement

El dilluns 26 de febrer, a les 22.30, coincidint amb el 150è aniversari del naixement del rondallaire, escriptor i folklorista Aureli Capmany, el 33 recordarà la seva figura amb l'emissió del programa "Nydia", en què descobriran un dels intel·lectuals més polifacètics de la cultura catalana de principis del segle XX.

El programa "Nydia" és un espai musical dedicat al millor de la música i la dansa catalanes i ofereix programes monogràfics dedicats a compositors, coreògrafs i intèrprets. Amb motiu del 150è aniversari del naixement del rondallaire, escriptor i folklorista Aureli Capmany, el 33 recupera un programa especial que descobreix la seva saviesa popular, a través dels testimonis que el van conèixer i de les paraules de la seva filla: la novel·lista, dramaturga i assagista Maria Aurèlia Capmany, de qui també se celebra enguany el centenari del seu naixement.

Capmany, de formació autodidacta, es va interessar per la cultura popular catalana, en especial per les cançons, les rondalles i les danses populars. Va publicar "Cançoner popular", un recull de més de cent cançons populars catalanes que va aplegar entre 1901 i 1913. També va apostar per restaurar el patrimoni tradicional transformant-lo en un actiu social del futur. En són exemples l'Orfeó Català i els esbarts de dansaires, iniciatives en què va participar activament. Amb aquestes últimes, es va convertir en un dels principals especialistes en dansa catalana. Ideòleg, també, de la revista infantil "En Patufet", Capmany va combinar la seva tasca d'estudiós amb la de pedagog.

Aquest 2018 serà l'Any Aureli Capmany, en què, amb motiu del 150è aniversari del seu naixement, es duran a terme diversos actes commemoratius. L'objectiu és difondre la seva figura i donar reconeixement a la seva tasca de promoció de la cultura catalana.

tv3.cat/33

Anar al contingut