El 33 estrena "Navigam: Per primer cop"

Demà, dimecres 4 de gener, a les 22.00, el 33 estrena "Navigam: Per primer cop", el primer llargmetratge documental del col·lectiu banyolí Navigam. En el documental, músics turcs versionen la cançó "Per primer cop", de Mazoni. D'aquesta manera es coneix una ciutat a través dels seus músics i es descobreixen tradicions musicals diferents de la catalana.

"Navigam: Per primer cop" és un diàleg musical entre Jaume Pla, Mazoni i diferents músics d'Istanbul, triats aleatòriament, amb l'objectiu de descobrir si la música és realment un llenguatge universal. L'experiència consisteix a fer arribar la cançó "Per primer cop", de Mazoni, als músics turcs i, sense traducció de la lletra del català, que ells en facin una versió musical i cantada amb allò que els suggereix la música i la veu original. A més, cap d'ells coneix Mazoni ni n'ha sentit mai a parlar, d'aquest músic empordanès. I, per reblar el clau, la majoria de músics tampoc no es coneixen entre ells.

Es tracta d'un experiment per reflexionar sobre les fronteres, els punts de trobada, les sensibilitats i el llenguatge universal que és la música. Es descobreix en l'evolució del treball i en un final ple de contrastos, de trobades i d'emocions a Istanbul. Quin missatge arriba als músics turcs de la cançó de Mazoni? Entenen el sentiment que desprèn la lletra i la música? Quina és la interpretació que en fan? I, sobretot, com es transforma la cançó en el nou entorn cultural?

El treball "Per primer cop" s'emmarca en el projecte Navigam, un projecte audiovisual creat per dos banyolins, Josep Sarquella i Andreu Fàbregas, que pretén potenciar la internacionalització de la música actual catalana. El projecte partia de la idea de fer una col·lecció de dotze peces audiovisuals amb cançons d'artistes catalans, però interpretades per músics d'altres països amb el seu toc personal. Sílvia Pérez Cruz, Núria Graham, Mazoni, Lluís Llach i Quimi Portet són alguns dels cantants escollits, i ciutats com Cracòvia, Istanbul, l'Havana i Sofia en seran el teló de fons.

El seu primer curtmetratge va néixer gairebé per casualitat a Bucarest, Romania, i el van elaborar amb la cançó "Navegarem", del grup de Banyoles La senyoreta descalça. "Per primer cop" és el seu segon treball.

navigam.cat

tv3.cat/eldocumental

tv3.cat/documentals

twitter.com/eldocumental33

Anar al contingut