"El curtmetratge, una experiència vital"
"El curtmetratge, una experiència vital"
DIMECRES, A LES 23.20

El 33 emet dos documentals en el Dia Mundial de la Salut Mental

Demà, 10 d'octubre, el 33 emetrà dos documentals temàtics, coincidint amb el Dia Mundial de la Salut Mental. A les 23.20, s'emet "Veus contra l'estigma" de Marta Espar i Marc Parramon que acosta la malaltia mental a l'espectador, a través del retrat en proximitat d'alguns pioners que han alçat la veu en contra de l'estigma.

Tot seguit, a les 00.20, s'emetrà "El curtmetratge, una experiència vital" de Ferran Llagostera, on un grup de persones amb trastorns mentals treballen per fer un curtmetratge de ficció.

"Veus contra l'estigma" (a les 23.20)

Un grup cada dia més nombrós de persones diagnosticades amb algun trastorn mental surt de l'armari i revoluciona les estructures sanitàries i les associacions de pacients i familiars. Seguint l'estela del que ja va començar fa més d'una dècada en altres països europeus, es fan visibles amb anuncis al metro, cursos a professionals o xerrades als periodistes.

Reclamen tenir el mateix dret que té un malalt de càncer per escollir entre possibles tractaments, i volen construir en la societat una nova mirada, lliure de prejudicis, sobre la malaltia mental. Perquè tenir un problema de salut mental no vol dir estar sempre fora de joc ni tampoc significa posseir un caràcter dèbil o més agressiu o violent que qualsevol altre. El canvi d'enfocament que proposen no tan sols té beneficis a escala individual, sinó que s'ha demostrat que redueix notablement els costos sanitaris.

Al documental de Marta Espar i Marc Parramon es presenta la història de la Cristina, la Rosa, l'Edgar, l'Elisenda o l'Ángel, persones amb algun trastorn mental que lluiten perquè la societat no les estigmatitzi.

"Veus contra l'estigma" és una producció de Media 3.14 en coproducció amb TV3, amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona, la Generalitat de Catalunya, l'Agència Catalana de la Joventut, l'Ajuntament de Barcelona, el Departament de Salut i amb el suport del Departament de Cultura.

"El curtmetratge, una experiència vital" (a les 00.20)

El documental de Ferran Llagostera mostra l'experiència vital viscuda per un grup de persones amb trastorns mentals que portaran a terme la realització d'un curtmetratge de ficció: l'elecció de la història, el guió, la interpretació, els assajos, la realització... fins que s'estrena.

"El curtmetratge, una experiència vital" és una producció de Maragda Mediàtica, amb la col·laboració de Fundació Privada El Molí d'En Puigvert i Heidehof Stiftung.

 

tv3.cat/documentals

Anar al contingut