Duran i Lleida no confia que el govern central avanci aquest any el Fons de Competitivitat

El portaveu de CiU al Congrés espera, en canvi, que hi hagi entesa en la quantificació del dèficit d'inversions de l'Estat a Catalunya, d'acord amb l'Estatut.

El líder d'Unió Democràtica i portaveu de CiU al Congrés dels Diputats, Josep Antoni Duran i Lleida, és més aviat pessimista sobre la possibilitat que aquest any el govern central aboni a Catalunya els 1.450 milions d'euros del fons de competitivitat. Ho ha dit en una entrevista al programa El matí de Catalunya Ràdio d'estiu, amb Francesc Soler. Vint-i-quatre hores abans de la primera reunió de la comissió bilateral Estat-Generalitat, Duran i Lleida, que presideix la part catalana, s'hi ha mostrat escèptic però sense llançar la tovallola: "Jo crec que no hi haurà fons de competitivitat, però fins al 31 de desembre em resisteixo a pensar que no arribi. Nosaltres hem de continuar reivindicant aquest fons de competitivitat."

El líder d'Unió és més optimista sobre una possible entesa en la quantificació del dèficit d'inversions de l'Estat a Catalunya, en relació amb la disposició addicional tercera de l'estatut: "Crec que ens posarem d'acord per reconèixer la quantitat de diners que l'estat encara ens deu perquè no ha invertit d'acord amb el que deia l'Estatut aquests darrers tres anys aquí a Catalunya."

Sobre les reformes pendents del govern central, Duran i Lleida opina que la corresponent a la negociació col·lectiva no es portarà a terme perquè diu que no li interessa a l'executiu: "El que fa el govern és marejar la perdiu. El govern no té ganes que això es tramiti ràpid". Duran, que qualifica de molt important aquesta llei per flexibilitzar el mercat del treball, creu quer al final no s'acabarà tirant endavant aquesta legislatura. "Crec que el PSOE ens està enganyant i està entretenint el personal perquè sap que si ha d'aprofundir més en aquesta reforma, molestarà els sindicats. Els sindicats tenen les seves posicions i el govern té por de perdre més vots per l'esquerra. A partir d'aquí, jo crec que si vol fer aquesta reforma quan acabi la del sector financer el que ha de fer és convocar eleccions". En aquest sentit, el portaveu de CiU al Congrés ha remarcat que la federació no té capacitat parlamentària per fer caure el govern de Rodríguez Zapatero.

Pel que fa a la crisi econòmica, Duran han advertit que l'economia espanyola està exposada al contagi de la crisi de Grècia: "Espanya no és Grècia, Grècia no va fer bé els deures, jo crec que Espanya en aquests moments tampoc els fa bé, però estem lluny d'aquella situació. Ara bé, tot i estar lluny de la situació grega, és obvi que no saber o no voler resoldre per part d'Europa la situació grega pot contagiar altres països."

Més enllà de la crisi econòmica internacional, Duran ha destacat la feblesa de l'economia espanyola: "La nostra feblesa ve donada perquè aquí hem crescut econòmicament de manera artificial. Aquí vam treure molt el pit durant els darrers anys del govern Aznar i molt especialment durant el govern Zapatero, que anava explicant a tothom que ‘havíem passat Itàlia, que ara passaríem França, aquest és el país que té més quilòmetres de l'AVE del món', etcètera, etcètera". Segons Duran i Lleida, aquesta actitud és "fatxenda perquè tot aquest creixement artificial es basava en el sector de la construcció (...) Tot això s'ha basat en economia especulativa, en aquest cas amb el totxo". El líder d'Unió ha afegit: "Per tant cal substituir l'economia especulativa per la productiva, que és treballar dia a dia, en el marc de l'empresa, ajudar a l'empresari, petit i mitjà, autònom. És l'única manera de sortir d'aquesta crisi."

catradio.cat/mati
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut