D'A Film Festival 2018
D'A Film Festival 2018

Dues coproduccions de TV3 al D'A Film Festival de Barcelona

Les coproduccions de TV3 "Jean-François i el sentit de la vida", òpera prima escrita i dirigida per Sergi Portabella, i "Penèlope", dirigida per Eva Vila, participen en la nova edició del D'A Film Festival que comença demà. La primera competeix dins de la secció Talents. La segona s'estrena dins la secció Un impulso colectivo 2018.

La propera edició del D'A Film Festival tindrà lloc a Barcelona entre el 26 d'abril i el 6 de maig. TV3, Catalunya Ràdio, el 33 i iCat, mitjans oficials, seguiran el dia a dia del festival, que cada primavera fa un repàs exhaustiu de l'actualitat cinematogràfica mundial i ofereix als espectadors la possibilitat de gaudir del millor de la cinematografia contemporània, amb una sèrie de pel·lícules de llarg recorregut internacional, èxits i premis de crítica i públic, combinades amb propostes de nous talents i cinematografies, tant internacionals com locals.

"Jean-François i el sentit de la vida"

La pel·lícula "Jean-François i el sentit de la vida", que s'estrenarà als cinemes el 6 de juliol, ha estat seleccionada per participar en la secció competitiva Talents d'aquest festival de cinema. En aquest espai del D'A Film Festival, hi participen pel·lícules de directors amb un màxim de tres films en la seva filmografia per descobrir els treballs dels cineastes novells.

El repartiment de "Jean-François i el sentit de la vida" té com a protagonistes Max Megías i Clàudia Vega ("Eva" o "Barcelona nit d'estiu"), que interpreten els personatges de Francesc i Lluna. Els acompanyen Àgata Roca ("Truman"), Pau Durà ("Merlí") i Theo Cholbi ("Marguerite" o "The Smell of Us"), amb els papers de Bàrbara, la mare del Francesc; del doctor Martí, psicòleg, i de Philippe, respectivament.

Sinopsi

El Francesc és un nen solitari de 13 anys que pateix assetjament per part dels seus companys de classe. Un dia, quan ja fa temps que pensa en el suïcidi, cau a les seves mans "El mite de Sísif", un llibre d'Albert Camus que aborda el sentit de l'existència humana. Impactat pel llibre i per l'autor, el Francesc comença a fer-se dir Jean-François, s'escapa de casa i comença un viatge fins a París amb la intenció de trobar Camus, sense saber que és mort.

En el seu viatge l'acompanyarà la Lluna, una noia de disset anys de la qual s'enamorarà. Ben aviat, però, el Francesc descobrirà que les intencions de la Lluna passen per trobar un noi francès amb qui va tenir una aventura l'estiu passat. Els desenganys transformen el Francesc, que quan torni a casa no serà el mateix.

Fitxa tècnica i artística

Director i guionista: Sergi Portabella
Intèrprets: Max Megías, Clàudia Vega, Àgata Roca, Pau Durà i Theo Cholbi
Directora de fotografia: Bet Rourich
Compositor: Gerard Pastor
Directora d'art: Anna Pujol
Directora de càsting: Mireia Juárez
Muntadora: Aina Calleja
Productor: Xavier Granada
Productor executiu i director de producció: Alberto Aranda
Coproductors: Alice Ormières, Juan Carlos Tous i Jaume Ripoll
Productors associats: Esther Friedrich i Alex Weimer
Directora de producció: Laia Gómez

"Jean-François i el sentit de la vida" és una producció d'A Contraluz Films i El sentit de la vida AIE, en coproducció amb Surprise Alley (França), amb producció associada de Televisió de Catalunya. Compta amb la participació de Televisió Espanyola, amb el suport del Departament de Cultura, ICAA i el programa Creative Europe - MEDIA de la Unió Europea, i està distribuïda per VerCine i FILMIN.

"Penèlope"

Després de l'estrena mundial al Festival de Cinema Europeu de Sevilla, on va tenir unes fantàstiques crítiques, i la participació al Festival de Cinema de Guadalajara (Mèxic), el 4 de maig arribarà l'estrena a Catalunya del llargmetratge documental d'Eva Vila "Penèlope", en el Festival D'A dins la secció Un impulso colectivo 2018. Un espai que suposa un tast del nou cinema espanyol, amb produccions allunyades dels estàndards de la indústria i directors que produeixen les seves pel·lícules de forma més independent.

A partir de la revisió del mite grec de l'Odissea, "Penèlope" posa de nou en joc dos moviments universals: el de l'espera, quedar-se i mantenir una vida de resiliència, o marxar, començar un periple ple d'aventures que contingui -a cada pas una mica més- la impossibilitat de tornar. "Penèlope" mostra el paisatge català com poques vegades s'ha fet en el cinema, posant l'accent en l'evocació dels ancestres i reinventa un realisme màgic català que es construeix amb elements reals i de ficció, una veritable oda a l'absència.

És el tercer film de la directora, que després de dos documentals premiats en nombrosos festivals internacionals, "B-Side" i "Bajarí" (finalista millor documental Premis Gaudí 2014), tots dos coproduïts per TV3, indaga en l'espai fronterer entre el mite i la realitat per explorar la representació fílmica del mite d'Homer, a partir de personatges reals.

Sinopsi

Amb el mite com a motor, "Penèlope" es desplega en un imponent paisatge com una versió el·líptica i crepuscular de l'"Odissea" d'Homer, tan íntima com absorbent.  La Penèlope d'aquesta història és la modista d'un petit poble de l'interior de Catalunya, i té el caràcter d'una generació dura, però sentida. L'Ulisses torna al poble després de trenta anys d'absència. Un últim viatge que troba el sentit, més enllà d'allò viscut, en el retorn a una pàtria i a una forma de vida que s'extingirà amb ells.

Fitxa tècnica i artística

Direcció: Eva Vila
Guió: Pep Puig i Eva Vila
Personatges: Carme Tarté Vilardell i Ramon Clotet Sala
Fotografia: Julián Elizalde
So: Eva Valiño i Amanda Villavieja
Música: Juan Sánchez "Cuti"
Veu: Anna Subirana
Cantant: Alejandra Barber

"Penèlope" és una coproducció internacional de la directora catalana Eva Vila Purtí, membre de l'Acadèmia de Cinema Català, coproduïda per TV3, Araki films i Poland studio.  Va ser l'únic projecte del 2016 amb el suport del fons Eurimages. I compta amb la participació d'ICEC i ICAA.

tv3.cat/ficcioicinema

tv3.cat/documentals

Anar al contingut