Divendres, Catalunya Música oferirà en directe el concert de la pianista Gabriela Montero i l'OBC des de L'Auditori de Barcelona

Gabriela Montero

El divendres 17 de març, a les 20.30 h, Catalunya Música transmetrà des de L'Auditori el concert de l'aclamada pianista veneçolana Gabriela Montero i l'OBC dirigida per Jaime Martín, que inclourà l'estrena de l'obra "Natura contra Natura", de Jordi Cervelló, i composicions de Piotr Ílitx Txaikovski i Ígor Stravinski. És un dels concerts de la temporada de l'Orquestra Simfònica de Barcelona i Nacional de Catalunya (OBC) 2016-2017 i es reemetrà per Catalunya Música, el diumenge 19 de març a les 11 del matí. Aquest concert és una de les aportacions de Catalunya Música a la Temporada Euroradio Premium Concerts de la Unió Europea de Radiodifusió, que engloba una selecció dels concerts més destacats dels diferents auditoris d'arreu del món. Per això també serà transmès en directe per la Ràdio Romanesa i en diferit per la Ràdio Txeca, la Radiotelevisió de Lituània, la Ràdio Polonesa i la Radiotelevisió Portuguesa. Els comentaris de la transmissió, que té el suport de l'Obra social "la Caixa", els farà Joan Vives.
La doctora Jane Goodall, primatòloga, etòloga, missatgera de la pau de les Nacions Unides i Premi Internacional Catalunya 2015, ha dedicat tota la seva vida a l'estudi dels ximpanzés, i s'ha convertit en una de les grans científiques i activistes de les últimes dècades. L'OBC vol posar música a la seva immensa i valuosa tasca, i li dedicarà els concerts que oferirà amb la prestigiosa pianista Gabriela Montero els dies 17, 18 i 19 de març a L'Auditori. El programa s'obrirà amb l'estrena de l'obra "Natura contra Natura", que el compositor català Jordi Cervelló ha dedicat a Goodall. És una composició simfònica en tres moviments on s'evoquen de manera bucòlica i descriptiva els cants dels ocells i els sons de la natura, i on també es denuncia la violència de l'ésser humà que, sense cap mena de respecte, extermina les espècies i ecosistemes de la Terra.
 A continuació, Gabriela Montero i l'OBC, dirigida per Jaime Martín, oferiran l'espectacular Concert per a piano n.1 op. 23 de Piotr Ílitx Txaikovski. Arrelada a Barcelona, Montero és la solista ideal per a aquesta obra, que és una partitura d'una força extraordinària i d'una enorme dificultat, i que requereix un solista virtuós capaç de superar tots els obstacles tècnics que presenta i també de donar l'alè apassionat i romàntic que requereix el concert. El va estrenar el llegendari Hans von Bülow com a solista l'octubre del 1875 a Boston i avui dia és de les obres més cèlebres i interpretades del compositor rus.
I per últim, l'OBC oferirà el ballet "La consagració de la primavera" d'Ígor Stravinski, que amb la connexió de timbres que presenta va aconseguir evocar les pulsacions de la natura en constant renaixement. Va ser un encàrrec dels Ballets Russos de Diaghilev, que el van estrenar a París el 29 de maig del 1913 sota la direcció de Pierre Monteux i amb coreografia de Vàtslav Nijinski.  Aquesta primera interpretació va aixecar un escàndol memorable, fet que demostra fins a quin punt la música de Stravinski va desconcertar el públic, acostumat a una tradició de ballet estetitzant.

La transmissió en directe d'aquest concert estarà disponible durant un mes als webs de Catalunya Música i Catalunya Ràdio.

 

#CatMúsica30

catmusica.cat

facebook.com/catmusica

twitter.com/catalunyamusica